Традиционални СРПСКИ ДОРУЧАК ЗА ДУГОВЕЧНОСТ: Качамак је НАЈЗДРАВИЈИ оброк на свету, али само ако се ОВАКО спреми
Осим спречавања бројних болести, овај оброк је и изузетно укусан
Качамак је старинско јело које се прави од кукурузног брашна и које је познато на целом Балканском полуострву, само под другачијим наизивима. У Србији качамак представља традиционални доручак у који може да се убацују разни прилози попут сира, кајмака, чварака, пржене сланине, киселог млека, павлаке… Понегде се спрема и са шећером или слатким млеком. Да би се уштедело на брашну, у качамак се понегде додаје и кромпир, који се кува до распадања и сједињује са брашном.
БУБЕ КРВОПИЈЕ ХАРАЈУ СРБИЈОМ: Уколико вас нека од њих случајно уједе, доживећете АГОНИЈУ
ПОДМЛАЂУЈЕ И НЕГУЈЕ КОЖУ: Овај БЕСПЛАТНИ трик за негу лица често заборављамо, а користи га и Јелена Ђоковић
Сем што је укусан, качамак је и нискокалоричан и одличан за прочишћавање крвних судова од маснће, па повољно утиче и на дуговечност људи. Уз то, садржи и доста биљних влакана, витамин Б1, калијум, фосфор, магнезијум и гвожђе.
Идеална је за мале бебе, за људе који воде рачуна о својим килограмима или пак за оне који имају проблема са пробавним системом.
Састав паленте и њене здравствене предности
Овај оброк садржи довољно минерала, нутритијената и витамина колико је телу потребно да би нормално функционисало. Палента има велики учинак на спречавање разних болести, као и на све укупно здравље човека. Она у свом саставу има природне масти тј. каритеноиде и управо те здраве масноће заслужне су за палентине моћи које поспешују бољи и квалитетнији рад црева. Палента је одлична у отклањању вишка килограма, јер такође утиче и на добро и здраво варење хране.
Кукуруз је заслужан за све добробити овог укусног јела. Одмах иза пшенице и пиринча, кукуруз важи за најважнију житарицу на свету. То је једна од најбољих намирница која људски организам испуњава дуготрајном добром енегријом.
Кукурузно брашно садржи велики низ хранљивих супстанци. То брашно је велики извор фолата, витамина Б6, К и Е, пантотенске киселине, тијамина, рибофлавина и нијацина. Такође може се похвалити са великим садржајем фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана.
За качамак вам је потребно:
- 200г кукурузног брашна (паленте)
- 180г сира
- мало соли
- 0,75л воде
Припрема:
Налијте воду у шерпу, посолите је и ставите да прокључа. Нако тога, смањите температуру, полако сипајте кукурузни гриз уз неперстано мешање док се маса не уједначи и згусне.