ТРЕБА ДА БУДЕ НА СВАЧИЈОЈ ТРПЕЗИ: Ова намирница има мало калорија, а ИЗУЗЕТНО је важна за наше здравље!
Није на одмет знати...
Целер, свеж и хрскав, а са мало калорија и много хранљивих материја - одлична је намирница за хидратацију организма. Сок од целера је недавно постао популаран напитак, а присталице тврде да се испијањем сока на празан стомак сваког јутра побољшава или лечи све што вас мучи - од проблема са цревима до аутоимуних стања, па чак и проблема са менталним здрављем.
Ако занемаримо трендове, доносимо списак хранљивих састојака целера и неких његових потенцијалних користи заснованих на истраживањима.
НА СИЛУ ГА ОЖЕНИЛИ, ПА ПОБЕГАО ОД СУПРУГЕ: Данас славимо светог Аврамија, ево ШТА обавезно треба да урадите!
ИСЦЕЉУЈЕ ОРГАНИЗАМ: Чај од ове БИЉКЕ садржи ОБИЉЕ ВИТАМИНА и минерала, штити од ЕШЕРИХИЈЕ и инфекција
СПАС ЗА ЗАГОРЕЛО ПОСУЂЕ: Шерпе и тигањи биће КАО НОВИ ако их протрљате мешавином ОВОГ ПОВРЋА И СОЛИ
Мало калорија, а много хидратације
Једна велика стабљика целера садржи само 7 калорија и садржи 60 мл воде. То значи да шест стабљика целера даје само 42 калорије, а истовремено добијате шољу и по воде. Истраживања такође показују да чин жвакања, који целер дефинитивно захтева, смањује глад и подстиче ослобађање хормона који изазивају ситост – што га чини паметним избором ужине за људе који су на дијети.
Обезбеђује кључне хранљиве материје
Иако је целер углавном пун воде, он такође обезбеђује неколико виталних витамина и минерала. Витамин А из поврћа подржава имунитет, здравље коже и очију и повезан је са јачањем имунитета плућа, као и успоравањем когнитивних функција, које су у вези са старењем. Целер садржи витамин К, који помаже згрушавање крви и штити густину костију. Ова хранљива материја је потребна за формирање костију, а недостатак је у вези са повећаним ризиком од прелома.
Фолати из целера помажу у одржавању менталних перформанси. Премало је података о овом поврћу и његовој повезаности са проблемом памћења, као и са депресијом. Калијум из целера подржава функцију срца, мишићне контракције и помаже у одржавању мишићне масе. Поврће такође обезбеђује мање количине витамина Ц, витамина Б, калцијума, магнезијума и мангана.
Целер је богат антиоксидансима и другим биоактивним једињењима
Ово поврће садржи више десетина врста антиоксиданата и десетине моћних антиинфламаторних (противупалних) супстанци. Сматра се да ова једињења штите од оштећења ћелија које могу довести до прераног старења и болести. Такође се показало да природне супстанце у целеру помажу у оптимизацији циркулације и смањењу крвног притиска. Кверцетин, биофлавоноид који се налази у целеру, показао је да се бори против акутне и хроничне упале и повезан је са заштитом од неуродегенеративних болести, као што је Alchajmerova болест. Кверцетин је такође повезан са апоптозом, секвенцом самоуништења коју тело користи да убије истрошене или дисфункционалне ћелије, што може да помогне у смањењу ризика од појаве рака.
Здравље пробавног система
Влакна у целеру – један грам по великој стабљици – одржавају добро здравље црева и њихов правилан рад. Такође, целер повећава ситост и одлаже повратак глади, што је још једна предност која може помоћи у контроли тежине. Истраживања на животињама су такође показала да се екстракт целера бори против формирања чира.
Како све можете да користите целер
Да бисте искористили предности целера, укључите цело или сецкано поврће у оброке и грицкалице. Напуните две или три стабљике зачињеним путером од орашастих плодова да бисте истовремено задовољили жељу за слатким, сланим и хрскавим. Користите штапиће целера тако што ћете их умакати у хумус, павлаку или неки омиљени сос. Поврће је такође одличан додатак прженим кромпирићима, супама и чорбама од поврћа. Сирови целер додаје укус и текстуру зеленим салатама, маринираном поврћу и охлађеним протеинским салатама, које садрже јаја, туњевину или бели пасуљ. Било да сте љубитељ сокова или не, постоје паметни разлози да укључите ово хрскаво поврће у своју редовну рутину исхране.