ТРОМБОЗА и постковид пацијенти: Лекари УПОЗОРАВАЈУ да ово ПОВРЋЕ повећава ризик од ЗГРУШАВАЊА КРВИ
Особе које су у ризику од стварања крвних угрушака треба да избегавају одређене намирнице
Прва асоцијација на здраву исхрану су умереност и разноврсност, вероватно две најчешће речи у нутриционизму. Здрав приступ храни значи не само конзумирање воћа, поврћа и осталих намирница ради одржавања виталности и здравља. Здрав приступ је много више од тога.
Међутим, иако јесте здраво, особе које су у ризику од стварања крвних угрушака (старији, они који болују од кардиоваскуларних болести) треба да избегавају зелено поврће, односно, храну која је богата витамином К јер он појачава згрушавање крви.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/05/21/profimedia-0555815364.jpg?itok=8bi3bt6B)
УКЛАЊА СЛУЗ ИЗ ПЛУЋА И ОДМАХ ПОБОЉШАВА ИМУНИТЕТ: Попијте ово чудесно пиће од 2 састојка и коначно продишите
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/11/06/lek_za_dijreju_postoji_20.jpg?itok=2t81Edz_)
Овај трик ВРАЋА У ЖИВОТ собне биљке: Све што вам треба јесу ШИБИЦЕ и бићете ОДУШЕВЉЕНИ
- Витамин К се углавно налази у зеленом поврћу: спанаћу, кељу, зеленој салати, коприви, а у першуну посебно. Сто грама першуна садржи 20 дневних доза витамина К. То значи да је ризик од настанка крвних угрушака 20 пута већи., упозорава, имунолог Андреј Продеус.
Формирање тромба може довести до опструкције протока крви кроз одређену регију и довести до озбиљних компликација уколико се процес тромбозе јави у крвним судовима који учествују у циркулацији виталних органа или екстремитета. Тромб се може формирати у крвним судовима ногу, а симптоми се могу манифестовати појединачно или удружено.
- Црвенило праћено болом који се појачава на притисак
- Грчеви у ногама
- Осетљивост стопала
- Отицање потколенице или целе ноге и бол који "шета"