ТУ ЈЕ И БУРЕК - Ово је листа са НАЈЗДРАВИЈИМ СРПСКИМ ДОРУЧКОМ, најбоље је овако започети дан, укусно, хранљиво и добро за варење
Дан је најбоље започети чашом млаке воде, а затим и доручком. Ако сте у недоумици шта да узмете за први оброк, ево предлога.
Свакодневно смо неодлучни око тога шта јести, посебно за доручак. Уколико сте истрошили све опције, препорука је да се вратите, старим традиционалним јелима.
У прилогу су предлози за прави српски доручак.
Качамак је врста традиционалног доручка који се прави од кукурузног брашна. Ово јело је традиционално у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Бугарској, Македонији и Турској. Уз качамак се могу додавати разни прилози: сир, пржена свињска маст, пржена сланина, чварци, спржа, кисело млеко, слатко млеко, шећер и кајмак.
Да би се уштедело на брашну, додаје се кромпир, који се скува до распадања и сједини са брашном у хомогену масу. Слична јела качамаку постоје и у другим крајевима Балкана под разним називима: мамаљига, жгањци, пура, палента, полента.
Попара се у неким крајевима зове масоница, масеница или масаница. Спрема се од сувог хлеба, скорупа и пуномасног сира. Ретко се ставља на кућни мени тј. спрема се једино када се накупи доста сувога хлеба и ако има масноће да се зачини. Сврстава се у сиротињску храну јер се у већини случајева се правила када се није имало ништа друго за јело. У појединим крајевима Црне Горе и Херцеговине се зато не износи гостима. Служи се уз кисело млеко.
Проја је кукурузни хлеб. Често се меша са пројаром или пројаницом. Проја се прави од крупно млевеног кукурузног брашна, соли и воде.
Пројара или пројаница поред кукурузног има у себи и пшенично брашно и најчешће се прави са сиром или чварцима. Пројаре могу да се праве и са јогуртом, сецканим краставцем, сувом паприком и слично.
Бурек се у Србији односи на специјално јело од теста. Коре се праве од теста и бацају се кроз ваздух, да би се развукле. Традиционално се пуни са сиром или прженим млевеним месом. Празан бурек се такође традиционално прави. Додатне варијанте укључују надев од јабука, вишања, печурки и модерне варијанте пица бурека. Ово јело се може наћи у свим земљама које су биле под османским царством.
Гибаница је врста српске слојевите пите, обично надевене белим крављим сиром са уљем и јајима, или ређе, уместо сира, са месом, кромпиром или спанаћем. Од пита се разликују по нешто дебљим корама. Слојеви кора и надева се могу ређати равно, или чешће као згужване коре натопљене надевом са равном кором на дну и врху (ова варијанта се зове гужвара).