МЕЂУ ЊИМА ЈЕ и КАФА! Уколико имате ПРОБЛЕМ са мигреном ове намирнице избегавајте, само погоршавају стање
Много кафе, преслана храна, стрес, алкохол некада могу утицати на појаву главобоље.
Они који често имају мигрену знају какав је то пакао. У питању је врста неуролошког обољења коју карактерише невероватно јака главобоља. Јавља се изненада, а прате је мучнина, повраћање, бледило, знојење коже и слабост целог тела.
Не може се са сигурношћу рећи шта јој је узрок, ни шта је изазива. Од мигрене пати много људи, међутим, чешће жене.
ЊИМА ДАЈТЕ МЕСО, АЛИ МЛЕКО НЕ: Ево шта која КРВНА ГРУПА треба да једе, а шта никако не сме
НЕ ИГНОРИШИТЕ, ОДМАХ ПОСЕТИТЕ ЛЕКАРА! Постоји више узрока вртоглавице, а један је прилично озбиљан
Са друге стране, научници су установили да неке намирнице могу допринети појави главобоље, али, такође, истичу је свачији организам другачији, те да уколико имате јаке и честе болове у глави, обавезно се јавите свом доктору.
Алкохол
Мигренозни пацијенти истичу да им је сваки иоле већи унос алкохола изазвао напад главобоље. Највећи број њих - 75 одсто, помињу црвено вино као редовни окидач. Алкохол у свим случајевима изазива и дехидрацију, која доприноси појави главобоље.
Чоколада
Чоколаду садржи и кофеин и бета-фенилетиламин, који код неких људи могу да изазову главобољу.
Кафа
Иако умерена доза кофеина у кафи чак и помаже да се заустави мигрена, превише овог напитка подстиче јаку главобољу.
Вештачки заслађивачи
Садрже аспартам, који се користи као замена за шећер у неким врстама хране. Има га и у вештачки заслађеним безалкохолним пићима.
Сухомеснати производи
Шунке, виршле, кобасице и остали сухомеснати месни производи садрже нитрате, конзервансе који им чувају укус и боју. Проблем је што они у крв пуштају азотов оксид, који шири крвне судове у мозгу, а тај процес доводи се у везу са изазивањем напада мигрене.
Одлежали сиреви
Ове сласне намирнице такође садрже тирамин. Што сир дуже одлежи, у њему ће га бити више.
Храна пуна натријумове соли
Мононатријум глутаминат, со глутаминске киселине, природно постоји у нашем телу. Проблем је што га је произвођачи хране користе као адитив у многим намирницама, попут соја-соса. Већини људи не смета, али мигренозним болесницима овај конзерванс доноси несносне болове у глави.
Преслана храна
Превише соли у јелима окидач је за високи крвни притисак, који може изазвати мигрену. Ако су још у питању прерађевине у којима је сланоћа појачана конзервансима, главобоља онда може бити и јачег интензитета.
Укисељене намирнице
Кисели краставчићи, паприке и љуте папричице, такође, садрже тирамин. А много људи који имају проблема с главобољама на њега лоше реагују. За њих је много бољи избор свеже поврће.
Смрзнута јела и пића
Они су посебно штетни ако се конзумирају брзо након напорних физичких активности (вежбања или рада) или ако их користите кад сте прегрејани. Немојте пити превише хладне напитке (вода, сокови, пиво...), као ни јако хладну храну попут сладоледа или расхлађених десерта.
СПРЕЧИТЕ НАПАДЕ!
Не излажите се јакој сунчевој светлости, она погодује мигрени. На први симптом главобоље замрачите просторију, попијте лек и лезите. Што мање времена будите уз компјутер и екране, укључујући телефон и телевизију. Једите редовно, али се не преједајте и не прескачите ниједан оброк. Нека у исхрани буде што више свежег воћа и поврћа.
Пијте и доста воде, она је одлична кад имате главобољу. Не претерујте са уносом кафе, смањите стрес колико год је могуће (он је, такође, велики окидач) и приуштите себи што више сна. Добро ће вам доћи технике опуштања - јога и медитација. У слободно време се опуштајте онако како вам прија. Ако лекар препоручи, урадите и тест интолеранције на храну.