Ово УЉЕ никако НЕ СМЕШ користити ЗА ПРЖЕЊЕ: Постоји подела, ова нису намењена за термичку обраду
Приликом куповине води рачуна о једном својству.
При избору уља са којим припремате јело важно је да водите рачуна о тачки кључања, а то је тачка на којој уље почиње да се дими, деградира и ствара штетне материје.
Нека уља се одлично понашају на високим температурама и могу да се користе за пржење и печење, док се она са нижим тачкама димљења више користе само као преливи.
Подстиче ПРОБАВУ и мршављење, пун је ВИТАМИНА: Џенифер Анистон дан започиње са овим НАПИТКОМ
Овај ХЛЕБ ти ПОМАЖЕ да СМРШАШ: Подстиче ПРОБАВУ, даје осећај СИТОСТИ и повећава ниво енергије
Екстра девичанско маслиново уље добија се дробљењем маслина у пасту из које се издваја вишак воде. То се још назива хладно цеђење. Оно има тежак, карактеристичан горкаст укус који има ноте зачина, воћа или трава, у зависности од врсте маслина. Тачка димљења за ово уље је од 130 до 175 степени Целзијусових, што значи да није погодно за пржење и печење, већ за салате или дипове. Може се додати у јогурт, неко чак прави сладолед са овим уљем. У сладолед од ваниле додаје се мало маслиновог уља и трунка морске соли.
Рафинисано маслиново уље издваја се на уређајима од нерђајућег челика. Оно се третира хемијским растварачима који неутралишу укус. Лаганије је и много блажег укуса у односу на девичанско маслиново уље. Тачка димљења му је од 200 до 240 степени Целзијусових, тако да може да се користи за пржење и печење.
Уље од коштице грожђа је светлозелене боје и иде добро уз сва јела, јер нема јак укус. Тачка димљења му је 216 степени и може да се се користи за пржење.
Стави ЈАБУКУ на место где чуваш КРОМПИР и гледај шта ће се ДОГОДИТИ, када видиш РЕЗУЛТАТ увек ћеш ово радити
ОПРЕЗ! Намирница коју конзумирате свакодневно СЛАБИ ИМУНИТЕТ, доводи до разних бактеријских инфекција
Уље од авокада је богато мононезасићеним масноћама и има веома високу тачку димљења – 271 степен, тако да је добро за кување. Богато је витамином Е. Такође је веома постојано, те се не мора чувати у фрижидеру, већ на хладном и тамном месту.
Сунцокретово уље има тачку димљења од 225 до 232 степена и највише се користи у кувању. Садржи витамин Е. Богато је омега-6 масним киселинама, које могу утицати на запаљења, ако се не комбинују са омега-3 масним киселинама, у виду суплемената или конзумирањем масних риба. Чува се на хладном и мрачном месту и треба га употребити у року од годину дана.
Сусамово уље за егзотична јела Сусамово уље има специфичан укус и изузетан је прелив за егзотична јела. Садржи мононезасићене и полинезасићене масне киселине.
Уље од ланеног семена има, такође, специфичан укус, користи се у салатама и мора се чувати у фрижидеру. Богато је омега-3 масним киселинама и не користи се за кување већ само за преливе.
Уље од кикирикија је бледе боје и има орашаст укус. Веома брзо може да ужегне, па би га требало чувати на хладном и употребити у року од неколико месеци. Користи се у азијској кухињи и има тачку димљења на 232 степена.
Кокосово уље је чврсто на собној температури и не користи се за преливе. Топи се при загревању и даје егзотични укус. Препоручује се употреба на нижим температурама, око 175 степени. Слично је путеру када се стегне, тако да га може заменити у неким рецептима. Има доста засићених масних киселина. Врло је стабилно на вишим температурама.
Путер има тачку димљења на 150 до 170 степени и због тога се употребљава за сотирање или се додаје јелу при крају кувања на нижим температурама. Најбоље је пржити га на лаганој ватри, као и додати мало воде или сосове који помажу да уље не достигне тачку димљења, када се деградира, постаје штетно и мења укус јела.