Уништава ХЕЛИКОБАКТЕРИЈУ, елиминише УПАЛЕ, снижава холестерол! Ово поврће називају и БИЉКОМ СРЕЋЕ!
Било би добро да се нађе на вашем менију бар једном недељно!
Поврће је свакако најбољи избор када је реч о свакодневној исхрани. Уколико не знате шта данас да кувате скувајте једну шаргарепу, кромпир и ситно сецкан лук и учинићете добру ствар за свој организам, додајте мало зачина, а уколико имате и прокељ то ће додатно детоксиковати и обрадовати ваш ораганизам, јер га називају још и биљком среће.
Постоји много предности од конзумације прокеља, а у прилогу су само неке од њих.
Мучи вас НАДУТОСТ? Гастроентеролог открива решење овог проблема!
Најсочнији ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ из БАКИНЕ кухиње: Састојци ће вас ОДУШЕВИТИ, обрадујте укућане посластицом
Снижава холестерол
Висок садржај биљних влакана у прокељу (преко 15% препорученог дневног уноса) помаже снижавању холестерола. Влакна се везују за жучне киселине које учествују у процесу варења масти (а јетра их производи од холестерола). Како се жучне киселине везују за ова влакна, јетра производи нове количине које ће помоћи у даљем варењу масти, а за то опет користи слободан холестерол из крви, и последично смањује његову концентрацију.
Пун је антиоксиданта
Прокељ садржи мноштвно антиоксиданата, укључујући витамине Ц, Е и А, као и минерале мангана. Сем тога богат је и флавоноидима (изорхамнетин, квертицин и кемпферол) који такође учествују у заштити ћелија од оксидативног стреса.
Регулише упалне процесе
Прокељ обилује глукобразицином (представник глукозинолата), који се показао одлично у борби против инфламације на генетском нивоу, тиме што инхибира активацију прокарциногена, а сам се конвертује у молекуле индол-3-карбинола. Осим тога, једна и по шоља прокеља садржи око 430 мг омега-3 масних киселина (око ⅓ дневно препоручене количине) које су суштински део антиинфламаторних процеса у нашем телу. Коначно, витамин К се показао као ефикасни регулатор одговора нашег тела на запаљенске процесе.
Заштита кардиоваскуларног система
Регулацијом запаљенских процеса прокељ помаже у борби против срчаног удара, исхемијске болести срца и артериосклерозе. Сем тога, раније описано дејство на регулацију холестерола у крви смањује могућност блокаде крвних судова.
Пробава и дијета
Једна шоља прокеља садржи четири грама (16% дневног уноса) биљних влакана, која могу помоћи при варењу, у спречавају затвора и одржавању ниског нивоа шећера у крви. Сулфорафан у прокељу такође штити повшински слој желуца тиме што спречава прекомерно размножавање Хелицобацтер pylori, бактерије које може довести до већих здравствених проблема са желуцем.