УНИШТАВА МУТАНТСКИ ПРОТЕИН?! Ова намирница може да снизи ризик од РАКА ДОЈКЕ за скоро 70 одсто!
Не мирише баш претерано лепо, али чува здравље!
Свакодневно конзумирање црног и белог лука значајно снижава ризик оболевања од рака дојке код жена, показало је истраживање!
Научници су анализирали навике у исхрани код више од 600 жена у Порторику, где је последњих деценија знатно порастао број жена оболелих од ове болести.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2014/07/24/nozne-vene-1.jpg?itok=zsfplIAD)
ПРОШИРЕНЕ ВЕНЕ: Супер ОБЛОГА без које нећете моћи!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/2014/12/04/trepavice-glavna-novo.jpg?itok=XdRpydSn)
НЕДОСТАТАК ОВОГ МИНЕРАЛА ЈЕ ОПАСАН: Погађа углавном жене и може да изазове РАК ДОЈКЕ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/03/17/zdrava-hrana.jpg?itok=b_yjy2aa)
ЧИСТИ ТЕЛО ОД ОТРОВА: Ово поврће је ВЕОМА МОЋНО, ојачава ИМУНИТЕТ, а одлично је и за СРЦЕ!
Утврдили су да оне које једу више црног и белог лука имају чак 67 одсто мањи ризик од развоја рака дојке! Међутим, научници истичу да је ефекат овакав само ако се лук једе необрађен, сиров.
Ствар је у томе, објашњавају они, што се антиоксиданти који се налазе у луку, а који штите од рака, уништавају обрадом ове намирнице.
Студију су спровели Универзитет у Бафалу и Универзитет у Порторику.
Нека ранија истраживања су показала да конзумирање свежег белог и црног лука снижава ризик од рака плућа, простате и црева. Међутим, до сада није било познато како утиче на ризик оболевања од рака дојке.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2019/09/18/0447964121.jpg?itok=RlREs9zr)
ВИШЕ ОД 100.000 ЉУДИ ОБОЛЕЛО ОД РАКА: Научници открили везу између канцера и ВОДЕ ИЗ ЧЕСМЕ
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/03/20/borba_protiv_kancera_dojke.jpg?itok=k_jhQfuA)
СПРЕЧИТЕ НА ВРЕМЕ! Данас ја Национални дан борбе против рака дојке
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2018/08/26/profimedia-0081198387_0.jpg?itok=11XueUMH)
Чуваркућа чува кућу, али и ЗДРАВЉЕ: 4 лековите употребе ове биљке
Да би сазнали више о томе, научници су анализирали жене које су учествовале у стидији о раку дојке у Порторику између 2008. и 2014. године. Од укупног броја учесница, њих 314 имале су ту болест, док 346 њих никада није имало малигне туморе.
Све жене, старости од 30 до 79 године попуњавале су упитнике о исхрани, између осталог и о конзумацији црног и белог лука.
Резултати су показали тренд снижавања ризика од рака дојке код жена које свакодневно једу лук.
Научници објашњавајући да одређен компоненте лука потискују мутантски протеин који узрокује рак дојке.
На крају, научници ипак истичу да је ова студија мала, те да је немогуће утврдити колико тачно лука треба јести сваког дана, али и "да је потребно још истраживања пре него што извучемо било какве закључке".