УПОЗОРЕЊЕ: Мањак ОВОГ витамина може довести до губитка вида, ослабљеног памћења и још много тога!
Добро обратите пажњу...
Витамин Б12 има веома важну улогу у организму – одржава нервне ћелије, одржава мозак здравим, а укључен је и производњу енергије. Јако је важан за формације црвених крвних ћелија и креирање ДНК. Осим тога, спречава развој озбиљне врсте анемија која се зове мегабластична анемија.
Особама старости од 14 година потребно је 2,4 микрограма витамина Б12 дневно, трудницама 2,6, а дојиљама 2,8 микрограма дневно.
ПОЖУРИТЕ У МЕРИДИАН! Ово се НЕ ПРОПУШТА, осам невероватних прилика да ЗАРАДИТЕ на мечевима Лиге Европе
Да бисте имали бољу представу о томе, знајте да се у једној шољи од 250 милилитара крављег млека налази 1,6 микрограма овог витамина. У 170 грама грчког јогурта налази се 0,3 микрограма витамина Б12, а два јаја садрже 1,2 микрограма.
Ако поједете 100 грама куване рибе унећете 1,9 микрограма витамина Б12, док 100 грама скуваних пилећих прса садржи 0,5 микрограма овог витамина.
Дакле, као што видите, није тако тешко унети овај важан нутријент.
Али, генерално говорећи, витамин Б12 се природно налази само у производима животињског порекла – месу, морским плодовима, млечним производима и јајима. С обзиром на то да је данас све више вегетаријанаца, важно је напоменути да недостатак витамина Б12 може да има озбиљне последице.
Нова метода за брзу дијагностику коронарне болести доноси револуционарне промене!
Најпре, важно је да знате да јетра таложи резерве овог витамина и до пет година, тако да до мањка витамина Б12 неће доћи истог тренутка када престанете да једете месо и храну животињског порекла.
Елем, мањак витамина Б12 може да резултира умором, смањеним нивоом енергије и проблемима са стомаком. Озбиљније последице недостатка овог витамина су губитак вида, проблеми са памћењем, палпитација (прескакање) срца.
Људи који имају највећи ризик од мањка овог витамина су старији људи, вегетаријанци и бебе које доје мајке које не једу производе животињског порекла.
Ок, да ли су вам онда потребни суплементи витамина Б12?
Нутриционисткиња Мелиса Мејер каже да, уколико се придржавате вегетаријанског режима исхране, вероватно јесу. У супротном, велике су шансе да га већ уносите довољно храном.