ВАЖНО! Ево зашто је МАРГАРИН изузетно ШТЕТАН за здравље
Налази у скоро сваком фрижидеру и готово је немогуће пронаћи храну која га у себи не садржи.
Маргарин је намирница која се налази у скоро сваком фрижидеру и готово је немогуће пронаћи храну која га у себи не садржи. Налази се у разним пецивима, питама, колачима, грицкалицама, чоколадама и скоро свим слаткишима. Упркос томе, све већи број истраживања говори о томе како је маргарин потпуно неприродан производ препун опасних састојака који могу бити вишеструко штетни по људско здравље.
ЧУВАЈ СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ: Ево зашто НИКАДА не треба да носиш мобилни телефон у џепу
Маргарин је настао почетком двадесетог века као јефтина замена за маслац, а сам процес прављења обухвата неколико фаза почев од штетних састојака преко једнако штетних хемијских процеса. Биљне масти из маргарина добијају се из соје, палме, кукуруза, репице, семенки памука и верује се да нека од ових уља уопште не погодују људском организму, а она се процесом хидрогенизације претварају у маргарин. У процесу хидрогенизације, процесу мењања уља у чврст облик, настају транс-масти за које је доказано да су штетне по здравље и које повећавају ризик од рака, дијабетеса, инсулинске резистенције и неплодности.
Такође, остаци опасних хемикалија попут ацетона, метанола, ПХА полиароматичних угљоводоника и фосфорне киселине могу се наћи у маргарину и лоше утицати на одржавање здравственог баланса. Поред тога, маргарин се састоји од биљних уља у којима превладава омега-6, што доприноси прекомерном уносу омеге-6 у односу на омегу-3 и ова неравнотежа може изазвати упалне процесе у телу тако да је узрок и многих хроничних болести.