НИЈЕ ЛИМУН, А НИ ПОМОРАНЏА: Ове НАМИРНИЦЕ су ПУНЕ ВИТАМИНА Ц, најбоље је јести их СИРОВЕ, без термичке обраде
Уносе разноврстност у исхрану!
Сви знамо да је витамин Ц један од кључних витамина за јачање одбрамбене функције организма. Осим тога, има значајну улогу у апсорпцији калцијума, гвожђа, фолне киселине, важан је као антиоксиданс, јер учествује у уклањању слободних радикала. Такође пружа потпору другим витаминима попут витамина Е, витамина А и минерала као што су селен и цинк, помаже зарастању рана...
НИЈЕ САМО МИЉАНА - Позната ПЕВАЧИЦА ХОСПИТАЛИЗОВАНА након операције смањења ЖЕЛУЦА, прошла кроз пакао
ОШТАР, ЈАК БОЛ У МИШИЋИМА ТОКОМ НОЋИ - Ево зашто настају ГРЧЕВИ, ово је СТАЊЕ организма које их изазива
Када пожелимо да поједемо неку намирницу која садржи овај витамин, обично се прво сетимо поморанџе. Ова сочна воћка пријатног киселкасто-слатког укуса садржи знатну количину витамина Ц, али да ли је једна довољна да задовољи нашу дневну потребу?
Нажалост не. Просечна поморанџа садржи око 68 мг витамина Ц ( мушкарцима је према општим препорукама потребно око 90 мг, а женама око 75 мг, трудницама и дојиљама нешто више). То међутим не значи да нема користи да је поједете. Она садржи влакна која су битна за добру пробаву. Лимун је такође извор витамина Ц, али знатно мање од поморанџе (40 мг).
Које још воће и поврће је ризница витамина Ц?
- Црвена паприка (1/2 шоље): 95 мг
- Сок од грејпфрута (чаша): 70 мг
- Киви (средње величине): 64 мг
- Броколи (1/2 шоље): 51 мг
- Купус (100 г) 50 мг
- Јагоде (100 г): 58 мг
Важно је знати да се витамин Ц уништава на високој температури, тако да је намирнице најбоље јести свеже, тј.сирове или кратко термички обрађене.
Како бисте свом телу обезбедили све што му је потребно, најбоља је разноврсна исхрана. Уколико је потребна суплементација, посаветујте се са својим лекаром око избора.