Научници тврде да је ВИТАМИН Д одличан у борби са коронавирусом, а има га у овим намирницама и ОВАКО се УНОСИ!
Како би ефекти били јачи потребно је да да се ово испоштује!
Управо због овога је веома значајан у борби и заштити од коронавируса. Према истраживању научника из Британије, уношење Д витамина, дупло смањује ризик од инфекције.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/12/02/shutterstock_1577618584.jpg?itok=sZeCuq5w)
Познати доктор одговара: Да ли постоји ИМУНИТЕТ ПРОТИВ КОРОНЕ?
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/11/18/profimedia-0566688417.jpg?itok=DxWB528-)
Све више жена НАКОН ИНФЕКЦИЈЕ КОРОНАВИРУСОМ имају проблем са ОПАДАЊЕМ КОСЕ! Ево како се то лечи!
Праћењем стања пацијената који су заражени, а на основу нивоа витамина Д у организму, дошли су до закључка, да они који су имали довољно витамина Д, нису имали проблем са компликацијам и нежељеним исходима инфекције коронавирусом.
Намирнице богате витамином Д су углавном риба и пуномасни млечни производи (још један разлог доброг расположења људи који живе поред мора), али и мање привлачна говеђа јетра, сојино млеко, јегуља и рибље уље.Витамин Д је растворив искључиво у масној средини, што значи да је исхрана маснијим намирницама важна за апсопцију овог витамина.
Препорука је дакле да се витамин Д, како би имао што јаче дејство у организму, узима након ручка или оброка који садржи масти.
Шампињони
Што су осунчаније то су пуније витамина Д. Осим осталих корисних нутријената. У зависности од врсте печурака, њиховом конзумацијом можемо унети довољне количине селена и гвожђа.
Осим тога, поједине студије су дошле до закључка да управо шампињони помажу људском имуном систему тако што повећавају производњу ћелија које штите и обнављају наша ткива.
Шампињони су богати и антиоксидантима које тело чисте од слободних радикала и ослобађају од штетних токсина. Као одличан извор протеина, шампињони се препоручују онима који су на посебним режимима исхране, а само шест средњих печурака има 22 калорије.
Сок од поморанџе
Чаша 100 посто исцеђеног сока од наранџе богата је калцијумом и витамином Д, као и осталим вредним минералима који одржавају наше зубе и кости. Вредна количина витамина Д из цеђеног сока помаже да се лакше апсорбује и калцијум који се у њему налази.
Жуманце
Цело јаје је пре свега врло хранљива и биолошки вредна намирница, ниске калоријске вредности. Посебно се издвајају јаја кокошака из слободног узгоја јер садрже више фолне киселине и витамина Б12 него она добијена на фарми.
Јаја су одличан извор првокласних беланчевина, витамина А, Д, Б2, Б12, гвожђа, цинка, калцијума, магнезијума и рибофлавина.
Жуманце је најбогатији део јајета који осим протеина има висок садржај минерала и витамина, а нарочито витамина Д. Витамин Д управо има улогу да апсорбује остале витамина које иду уз њега.
Туна
Осим лососа, туна је још једна риба која осим витамина Д садржи и друге хранљиве састојке у већим количинама. Туна је пре свега богата протеинима који погодно утичу на мишиће, косу, кожу и нокте.
Богата је и омега 3 масним киселинама и такође утиче на превентивну заштиту од шлога и срчаних обољења. Регулише крви притисак и смањује триглицериде у крви. Погодно утиче на ниво шећера у крви па је одлична за оне који се боре поремећајима у исхрани. Селен и други антиоксиданти се боре против инфекција и штите имуни систем, док витамин Б чува ћелије и даје енергију.
Довољно је да поједете само 130 грама спремљене свеже туњевине у току дана и да унесете и преко 50% дневних потреба за витамином Д. Управо је туњевина због богатог састава омега три масних киселина заслужна што се витамин Д апсорбује на прави начин.
Лосос
Лосос је савршена намирница која се може јести и без термичке обраде. Богат је омега три масним киселинама као и уље бакалара, а исто тако је изузетно богат витамином Д.
Његова нутритивна својства су таква да се лосос препоручује онима који желе да се превентивно заштите од срчаних обољења, као и онима који су на посебном режиму исхране.
Занимљиво је да месо лососа такође помаће оболелима од артритиса тако што ублажава бол. Месо лососа је још једна врста која утиче на то да се превентиво спречи стање депресије.
Посебно се истиче месо дивљег лососа које знатно богатије потребним нутријентима. У комбинацији са зеленишом помаже да се у потпуности у телу апсорбују и други витамини, као што су витамин К и Ц.
Филети лососа су популарни и у сировом стању, а можете их и сами направити уз додатак соли, сирћета и уља. Само 140 грама лососа је довољно да унесете дневну количину витамина Д.