Ово поврће и воће је НАЈУКУСНИЈЕ на јесен! Пробајте га и уживајте у правом тренутку...
Искористите максимално!
Иако су данас многе намирнице доступне током целе године, ако желите најбоље требало би да обратите пажњу на сезону. А сви знамо да су намирнице најбогатије нутријентима кад им је сезона, зато је корисно да знамо када зри одређено воће и поврће.
Поред бројних погодности које доноси конзумација локалне сезонске хране као што је добробит за околину, ту је и онај врло битан, а то је укус. Сигурно сте приметили да је парадајз из баште много укуснији од оног из супермаркета, а то је зато јер су масовно произведени производи намењени да задовоље глобалне потражње потрошача и обично пате од недостатка укуса.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/10/26/profimedia-0176961126.jpg?itok=0jSf8sN2)
Ево КАКО ВАРАЈУ ЗНАКОВИ ЗОДИЈАКА: Обратите пажњу на хороскопски знак вашег партнера
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/10/24/tetovaze.jpg?itok=NHZkiocY)
Дао је 15.000 ЕВРА ДА МУ ОД ЛИЦА НАПРАВЕ ОВО: Уклонио је комад уха, обојио зенице, а то је САМО ПОЧЕТАК!
Нажалост, количина и изглед надјачавају укус, а селективни узгој фаворизује уједначено сазревање и рок трајања уместо укуса, због чега имамо парадајз и јагоде без укуса. С друге стране, природно зрело воће и поврће узгојено и убрано у сезони обично је пуно укуса и храњивих материја.
Зато би током октобра требало да конзумирате више свежих малина, купина, крушака, јабука, шљива, дуња, грожђа, нара, ораха, лешника, бадема, кестена, маслина, шпаргли, паприка, парадајза, краставаца, патлиџана, тиквица, купуса, као и кеља, броколија и зелене салате, руколе, блитве, спанаћа и цвекле, целера...