ПОБОЉШАВА ПАМЋЕЊЕ и регулише ХОРМОНЕ СТРЕСА: У овај зачин се куну лични тренери, а уопште није скуп
Добро је знати!
Много је ствари које можемо учинити како бисмо побољшали наше когнитивно здравље, али први корак почиње у кухињи.
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/08/03/profimedia-0400871864.jpg?itok=rRx0tmjj)
Viber вам ЗАУЗИМА ПРЕВИШЕ ПРОСТОРА? Ево како да га ослободите
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/08/30/shutterstock_1399381838.jpg?itok=4RDGzSmx)
РЕЦЕПТ СТАР ВЕКОВИМА - Чорба која у потпуности ОПОРАВЉА ОРГАНИЗАМ и јача имунитет, а ево како се прирема
Давање приоритета здравој исхрани која укључује све храњиве материје јамчи успех. И док је унос довољно протеина, влакана и угљених хидрата важан, многи занемарују благодати зачина. Како се испоставило, неки зачини имају протуупална својства и могу учинити чуда за наше здравље. А међу њима се истиче цимет, који може побољшати памћење и расположење.
Према пероналном тренеру Џоани Вен, цимет је једна од најбољих опција из многих разлога. Осим што је укусан и одлично се слаже са слатким јелима, може подстакнути метаболизам.
- Редовна конзумација цимета може побољшати памћење, ојачати менталну будност и осећај пријатности. Другим речима, одлично подстиче наш мозак - појаснила је Вен.
То се догађа, како појашњава, захваљујући цинамалдехиду, који овом зачину даје укус.
- Цимет такође помаже смањењу колилине упале у телу и регулише хормоне стреса. То је важно јер упала у мозгу може довести до проблема попут депресије и губитка памћења - истакнула је.
Цимет можете додати кафи, чају или куваном вино, али и посути по јогурту и зобеним пахуљицама. Може бити додатак колачима, штрудлама, палачинкама или смутију. Могућности су заиста бескрајне.
- Укључивањем овог здравог, али укусног зачина у своју свакодневну исхрану, брзо ћете приметити побољшање менталне оштрине и расположења - закључује Вен.