ОПРЕЗ! Ако имате повишен ХОЛЕСТЕРОЛ ову намирницу морате ХИТНО ИЗБАЦИТИ ИЗ ИСХРАНЕ!
Делује безазлено, а ипак није.
Повишен холестерол је један од кључних ризика за развој кардиоваскуларних болести, а посебна је опасност наследни поремећај метаболизма који има око 50 000 људи у Србији.
Ризик од повишеног холестерола у крви могу повећати разни утицаји - доб, тежина, конзумација алкохола, пушење, одређена хронична здравствена стања, чак и неки лекови.
ОВА ЧЕТИРИ КОМАДА ИЗБАЦИТЕ ИЗ СВОГ ГАРДЕРОБЕРА: Стилисти кажу да је њима ПРОШАО РОК
УКЛАЊА СЛУЗ ИЗ ПЛУЋА И ОДМАХ ПОБОЉШАВА ИМУНИТЕТ: Попијте ово чудесно пиће од 2 састојка и коначно продишите
2022. ГОДИНА БИЋЕ НЕЗАБОРАВНА ЗА 3 ХОРОСКОПСКА ЗНАКА: Очекује их права магија - живот пун благостања и среће!
Међутим, варијабла коју лако можете контролисати како би сте држали ниво холестерола под контролом је ваша исхрана.
Ако се борите с високим холестеролом или једноставно желите избећи развој тог стања, постоји једна намирница које бисте се можда требали одрећи, или барем смањити њену конзумацију. То је црвено месо.
- Црвено месо садржи и засићене масти и холестерол, који када се заједно конзумирају, могу узроковати повећање холестерола у крви. То такође, повећава ризик од кардиоваскуларних болести - упозорила је Женан Бана дијатетичарка и нутриционисткиња са Харварда.
Конзумирање хране богате засићеним мастима узрокује да ваше тело производи ЛДЛ или лош холестерол у крви. Засићене масти природно се налазе у многим намирницама, чак и онима биљног порекла, али првенствено у месу. Смањивањем уноса меса можете доживети повољније бројке кад је у питању холестерол.
Истраживањем из 2020. године научници ус закључили да смањење засићених масноћа у исхрани не помаже само у снижавању холестерола већ и у смањењу ризика од комбинованих кардиоваскуларних болести за чак 17%.
Студија из 2019. године показала је да су појединци који су смањили количину црвеног меса забележили значајно смањење нивоа холестерола. Они који су имали највиши ниво холестерола на почетку студије показали су највеће побољшање.