БОЛИ ВАС ЖЕЛУДАЦ ШТА ГОД ДА ПОЈЕДЕТЕ? Ево на шта ОБАВЕЗНО морате да обратите пажњу - спасиће вас!
Пржену или печену храну увек треба јести топлу
Због једне грешке коју често правимо у исхрани, килограми се гомилају а појављују се тегобе при варењу па чак и бол у желуцу. А за све то крив је дисбаланс у температури јела и пића, на који као да су сви "заборавили".
"Пре неких 35 година, када су медији почели да 'контролишу' шта и како једемо, први пут су се појавиле дијете које су узимале у обзир температуру хране коју једемо. То су биле такозване хладне дијете које су пропагирали и фотомодели, глумци... Требало је да буде очигледно да ћемо изгубити вишак килограма тако што ће тело трошити додатну енергију да ту храну загреје", рекла је нутриционисткиња и дијатетичарка Јасна Вујичић.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/03/01/screenshot_from_2022-03-01_15-15-06.jpg?itok=cERmHyf4)
ПУТИНОВА БИВША ЦВЕТА СА 20 ГОДИНА МЛАЂИМ ЧОВЕКОМ: Нестала из јавности чим се развела од Владимира, а данас овако изгледа
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/02/27/screenshot_2022-02-18_161318gzftdztfuzg.jpg?itok=Z6smTdr1)
"ПЛАШИМ СЕ ИЗЛАСКА, ВЕЋ САМ У ДЕПРЕСИЈИ": Дејан Драгојевић отворио душу - психичко стање му је АЛАРМАНТНО (ВИДЕО)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/04/21/profimedia-0606957170.jpg?itok=i7e7toqk)
ТАЈНА НЕУСТРАШИВОГ ВЛАДИМИРА ПУТИНА: Ево од чега се прави његов "магични" напитак који ПРОДУЖАВА ЖИВОТ
Али, све што таквом исхраном можемо да добијемо је дисбиоза, односно нимало наиван проблем с варењем. Тело није робот па да примењује овако једноставну логику, и конзумирање хране погрешне температуре, комбиноване с пићем које такође није адекватно, рецепт је за катастрофу у желуцу.
"Пржену или печену храну увек треба јести топлу. Не врелу, да се опечете, али ни на собној температури, већ пријатно топлу. Разлог за то је чињеница да се масти и уље, када су хладни, теже разграђују. Зато се јавља осећај тежине у желуцу, па чак и бол", рекла је она.
Кувану храну можете јести топлу, а то не важи само за поврће и воће које се иначе једе сирово. Пример су и салате, које не треба јести "ледене" из фрижидера већ их оставити петнаестак минута да се приближе собној температури.
Велика је замка и пити хладно пиће уз маснију, топлу храну, а нутриционисткиња је објаснила и зашто. Ову грешку најчешће ћете направити са пивом или газираним пићима, али није реткост ни са водом ако волите да је пијете хладну!
"Изразито хладни напици ће расхладити масноћу у желуцу из унете хране, па ће се она опет теже варити. Још средином 20. века људи су знали да је лоше комбиновати хладно пиће и врућу храну, јер оваква комбинација успорава и време реакције тела на ситост и повећава шансу да се преједете", рекла је она за "Политикин" додатак "Здравље у тањиру".
То је сценарио познат из многих ресторана брзе хране, где ће вам уз "цврчећи" помфрит или хамбургер понудити и ледено газирано пиће.
"Циљ је јасан, потрошићемо више новца него што нам је хране заиста потребно јер се нисмо заситили. Хладно пиће успориће импулс који би мозгу требало да да сигнал да је сит, што значи и вишак килограма", објаснила је она.