ЗДРАВСТВЕНА СВОЈСТВА И ПРЕДНОСТИ БОЖИЋНИХ ЗАЧИНА: Будите сити и витални!
Ево и како!
Егзотични зачини не само да божићним јелима дају сјајан укус и арому – многи од њих такође имају својства која промовишу здравље.
ОДЛИЧАН ПРИЛОГ УЗ РУЧАК! Ово јело ће и ДЕЦА ОБОЖАВАТИ, може да се обоји и то на ПРИРОДАН НАЧИН!
ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНО ЧУПАТИ ДЛАЧИЦЕ ИЗ МЛАДЕЖА: Ако су ове боје, ОВО ХИТНО МОРАТЕ ЗНАТИ!
ПРАВО ЧУДО: Убаците куркуму у напитак који пијете стално и проверите шта ће се десити
Цимет ће вам помоћи у борби против дијабетеса
Најчешће га додајемо слатким јелима, зимским напицима, као и месним јелима. Тешко је замислити печене јабуке, крушке и питу од јабука без цимета – то је такође један од састојака медењака. Поред тога, цимет може помоћи у лечењу дијабетеса типа ИИ, јер ефикасно снижава и стабилизује шећер у крви. Поред тога, регулише и ниво холестерола.
Ђумбир – природни лек против прехладе
Има својства загревања, па је природни лек за прехладу. Делује дијафоретски, захваљујући чему убрзава борбу против инфекције. Уз то, помаже да се ослободите слузи из плућа, ублажава мишићне грчеве и болове у зглобовима, а такође подстиче циркулацију, уклањајући токсине из тела. Има карактеристичан, оштар укус, који одлично делује као додатак чорбама или пиринчу – али исто тако и колачима и десертима. Дивно наглашава укус бундеве.
Анис – смирује сув кашаљ и подстиче варење
Без карактеристичних звезда аниса тешко је замислити Божић! Због карактеристичне зачињене ароме, анис је незаменљив као додатак медењацима, слатким пунчевима и компотима, као и неким рибљим јелима и дивљачи. Вредно је знати да, поред јединственог укуса и мириса, овај зачин подстиче варење и регулише апетит.
Куркума – има антиканцерогена својства
Најпознатији је као састојак популарног азијског зачина за кари, који даје карактеристичну жуту боју. Најчешће се користи као додатак јелима од поврћа и морских плодова. Постала је позната по уништавању ћелија рака и спречавању нових. Међутим, тело је слабо апсорбује, па куркуму треба користити заједно са бибером или чилијем.
Кајенска паприка – начин лечења реуме
Овај зачин је направљен од паприке у праху, која спада у једну од најоштријих на свету. Пикантни укус савршено иде уз јела од пасуља и меса – али и као додатак топлок чоколади. Кајенска паприка садржи капсаицин који има аналгетска својства – па ће бити од велике користи код ублажавања реуматских болова.
Шафран – извор витамина и природни антидепресив
Иако је најскупљи зачин на свету, изузетно је ефикасан. Најчешће се додаје јелима од пиринча, рибе и морских плодова. Шафран је богат извор магнезијума, гвожђа, калијума, калцијума, цинка и селена. Такође садржи пуно антиоксиданата. Зачин има антидепресива и антиканцерогена својства.
Кардамом – лек за пробавне тегобе
Уз харинге, месо и киселе краставце, кардамом је цењен због своје ароматичне ароме и благог лимунског окуса. Али не само због тога. Такође може бити од користи код разних пробавних проблема, гастритиса, па чак и код колоректалног карцинома. Зачин убрзава метаболизам, а уз то – помаже да се ослободите лошег задаха.
Ванила ће вам вратити апетит
Због слатке ароме и укуса, најчешће се додаје колачима и десертима, као и слатким likerima и чоколади. Иако благо утиче на организам, има једну корисну предност – подстиче апетит и пробаву. Ипак, не претерујте са количином, јер у превисоким дозама може вам задати главобољу.
Не мучите желудац: Шта не треба јести на празан стомак?
ЧУКЉЕВИ МОГУ ДА ПРОЂУ БЕЗ ОПЕРАЦИЈЕ! Све што вам треба је ОВАЈ ЧАЈ
Од тога колико ДУБОКО ДИШЕШ зависи и то колико ћеш добро ЖИВЕТИ! Ево зашто МОРАШ удисати ПУНИМ ПЛУЋИМА!
ДОРУЧКУЈЕШ КАФУ? Одмах ПРЕСТАНИ! Ово су ПОРУКЕ које ти шаље ТЕЛО, али ти их упорно игноришеш!
ПОЧНИ ДА ТРЧИШ! Ево зашто је ЗИМА НАЈБОЉЕ ВРЕМЕ за ТО, неће ти бити тешко!