ОВО ПОСУЂЕ ЈЕ ОТРОВНО! Најлакше је за одржавање али је ОПАСНО ПО ЗДРАВЉЕ, ево о чему је реч...
Понекад цена нема везе са квалитетом...
Чак три производа познатог бренда повучена су због хемијског ризика, па не можемо да се не запитамо на шта треба да обратимо пажњу када купујемо посуђе?
Кад купујемо посуђе, већини нас је најбитније како изгледа.
Оставља последице на организам: Уколико имате ноћу овај ПРОБЛЕМ, то може да потраје ако га не решите на време!
3 ПУТА ОПЕРИСАЛА ТУМОР, ПА НЕСТАЛА СА ЕСТРАДЕ: Била је једна од најпознатијих ПЕВАЧИЦА, а данас је не би препознали (ФОТО)
НИТ' СКУПЉЕ, НИТ' РУЖНИЈЕ! Познати модни бренд поново изненадио КРЕАЦИЈОМ ШТИКЛИ, да ли би их ВИ НОСИЛИ? (ФОТО)
Недавно су са тржишта у Србији повучене шољице, тањири и посуде познатог бренда јер се испоставило да нису безбедне за употребу.
Лабораторијским испитивањем је утврђено да садрже већи проценат олова и кадмијума него што је дозвољено и да могу да угрозе здравље, наведено је на сајту система за узбуњивање о небезбедним производима.
- Оне могу да садрже како у својој структури метал, тако могу да садрже и боју, дакле, која има премаз метални, а то је данас доста популарно с обзиром да одређене соли метала имају различите боје па дају различиту лепоту посуђу - објашњава Др Александар Стоисављевић, из Иновационог центра Хемијског факултета за РТС.
Стаклено посуђе најбезбедније
Најбезбедније је користити стаклено посуђе или природну необојену керамику, кажу стручњаци. Други савет је да се обавезно читају декларације и да се не користе оштећени производи. За припрему и чување хране препоручује се емајлирано посуђе.
Примера ради, емајл је заправо заштитни слој који прекрива метал и јако је важно - ако се једна таква шерпа изгребе да је одмах избацимо из употребе.
Када су посуде оштећене, изгребане или поломљене могу да се ослободе токсичне супстанце приликом припреме или чувања хране.
Свако ко посумња да је купио производ који није безбедан за употребу може да поднесе пријаву Министарству трговине.