ЗДРАВА ЗАПРШКА, БЕЗ БРАШНА: Ова намирница ће вам ЗГУСНУТИ јела за СЕКУНД, врло је ЛЕКОВИТА И ЈЕФТИНА
За овај протеински рецепт вам треба свега 5 минута!
Када су желеле згуснути супу, пасуљ или неки умак, наше маме и баке правиле су запршку, односно брашно мешале с уљем или неком другом врстом масноће те је додавале у јело.
Данас постоје једноставније и здравије алтернативе за згушњавање течних јела "на кашику", које су препуне беланчевина.
РАК тражи свађу, а ЛАВ срља у нове везе: Ово је ДНЕВНИ ХОРОСКОП за 22. ФЕБРУАР
СУТРА ЈЕ ДАН ЗА УСПЕХ, БРОЈЕВИ 22 2 2022 ДОНОСЕ НОВАЦ: Највећа срећа стиже људима рођеним на ОВЕ ДАТУМЕ
БИВША СРПСКА СНАЈКА објавила ДИВНУ ВЕСТ: Адриана Лима чека треће дете, а само да чујете ко је тата
Црвено сочиво је најбоља замена за нездраво пропржено брашно.
Реч је о лагано сварљивој махунарки која у 100 грама сувог плода обухвата око 330 калорија те отприлике 24 грама беланчевина биљног порекла.
У њу није потребно потапати сатима пре термичке обраде, као што је то случај са леблебијама или грашком, а да бисте је скували, потребно је свега 15-ак минута.
Што требате урадити?
Исперите црвено сочиво у хладној води како бисте уклонили евентуалне нечистоће те је додајте у супу, пасуљ или неки други умак 15 до 20 минута пре краја кувања.
Током термичке обраде сочиво ће "попити" добар део течности у лонцу те се распасти и тако згуснути јело које припремате.
Ако вам се не свиђа љускаста текстура скуваног сочива, уроните миксер у лонац или пребаците јело у блендер и миксајте све док не добијете кремасту и густу течност.
Колико леће ми треба за згушњавање јела?
Употријебите 100 грама сувог црвеног сочива на 500 мл до 1 л течности попут воде или бујона. Количина сочива ће варирати зависно од тога шта све стављате у супу или течност и колико желите да буде густо.
Сочиво ће се потпуно распасти и нећете га осетити у јелима.