СТЕРИЛИТЕТ, СРЧАНИ УДАР...Можеш имати озбиљних ПРОБЛЕМА, ако имаш низак добар холестерол! Ево РЕШЕЊА!
Прича о холестеролу нам се увек чини компликовано. Међутим, није. Важно је да знате следеће: постоји лош, о њему већ све знамо и он не сме да буде висок, али постоји и онај добар холестерол, о ком се зна мало, а чија вредност никако не би требало да буде прениска.
Ово последње, показују истраживања, може бити окидач за одређене здравствене проблеме. Срећом, и то је решиво.
Физичка активност, попут вожње бицикла и пливања, као и здрава исхрана могу да подигну добар холестерол, а снизе лош. Како тачно то да постигнемо, објашњава проф. др Вишеслав Хаџи-Тановић, кардиолог.
НЕ КОШТА НИШТА, А МОЖЕ ДА ВАМ СПАСЕ ЖИВОТ: 10 начина да снизите КРВНИ ПРИТИСАК без лека
МОЋНА СМОЛА РАВНА ЗЛАТУ: Знате ли како тамјан лечи и душу и тело? Време је да сазнате!
ЕВО КАКО ЗАХЛАЂЕЊЕ УТИЧЕ НА ЉУДСКИ ОРГАНИЗАМ и на шта треба обратити пажњу
– Холестерол је масна супстанца у људском телу, која се окривљује за једног од потенцијално највећих узрочника за настанак кардиоваскуларних обољења, првенствено срчаног инфаркта. С друге стране, занемарује се изузетан заначај холестерола за раст деце и репродуктивну улогу жене и мушкарца – каже професор,даје да ниске вредности доброг холестерола могу да изазову неплодност, смањење раста, депресију и слабије памћење.
Према његовим речима, ниво доброг ХДЛ холестерола можемо да повећамо тако што ћемо ублажити стрес и у свакодневни живот укључити спорт и рекреацију у виду шетње од бар 45 минута, вожње бицикла, пливања, џогинга.
– Тако ћемо нормализовати телесну тежину, што је, такође, начин да подигнемо добар холестерол. Наравно, саветује се исхрана богата омега-3 незасићеним масним киселинама, којих највише има у плавој риби, много свежег воћа попут лимуна, нара, кивија, грејпфрута, лубеница, јабука и шљива, затим поврће попут артичоке, белог лука, шаргарепе, паприке, парадајза. Добро је и да се сваког дана поједе шака бадема, лешника, ораха, да се користи нерафинисано маслиново уље и да се уместо кафе пије зелени чај – наводи доктор Хаџи-Тановић.
Он каже да не смемо да дозволимо да ниво доброг холестерола падне испод дозвољене границе, али тврди да је ипак пренаглашена улога нивоа ХДЛ холестерола у настанку срчаног инфаркта.
– Главни узрок за настајање срчаног инфаркта јесте оштећење коронарне артерије, а не однос доброг ХДЛ и лошег ЛДЛ холестерола. Без запаљенског процеса присутног на крвним судовима, не постоји начин да се холестерол накупи у зидовима крвних судова и да проузрокује срчани инфаркт или мождани удар. Без упалног процеса, холестерол би слободно циркулисао по целом телу онако како је то природа одредила. Запаљење је то које узрокује да се холестрол таложи у и на зиду оштећеног крвног суда – каже доктор Хаџи-Тановић, и додаје да би однос ЛДЛ и ХДЛ требало да буде 3 : 1, а то математички значи да, ако је ЛДЛ 3 mmol/l, онда је доња граница за ХДЛ 1 mmol/l.
– Међутим, људски организам није математика, јер и када су те вредности значајно поремећене, ми нисмо болесни, јер у нашем телу постоји стотину одбрамбених механизама који регулишу његово нормално функционисање.
ПОД ТЕРАПИЈОМ СТЕ А ПРЕХЛАДА НЕ ПРОЛАЗИ? Избаците ових пет намирница и препородите се!
ПОТРЕБАН ТИ ЈЕ САМО ЦИМЕТ! Направи сама ПРИРОДНИ напитак за МРШАВЉЕЊЕ за само пола минута!
Ниво укупних масноћа 5, 2 mmol/l
ЛДЛ (лошег) холестерола 3,4 mmol/l
ХДЛ (доброг) више од 1,6 mmol/l
*Др Хаџи-Тановић каже да најновија истраживања показују да је холестерол нормалан до 7 mmol/l и да до те вредности не треба узимати лекове који га смањују.