Njujork tajms uvrstio naš glavni grad među 52 u svetu: Noć je pravo vreme u Beogradu
Beograd je, dodaje, poznat po lepim ženama, ali i po živoj muzici, koja se čuje iz svake ulice, sa svake terase
Američki "Njujork tajms" objavio je listu 52 grada sa najboljim noćnim životom, a na kojoj se Beograd našao na 32. mestu. Novinarka lista Ðada Juan obišla je 52 grada sa liste a ovog leta boravila je u Beogradu. Svoje utiske o srpskoj prestonici iznela je u tekstu pod nazivom "Noć je pravo vreme u Beogradu". Grad je upoznala u društvu svoje prijateljice koja je pokazala lepote prestonice, ušće Save u Dunav. Takođe je, kako navodi, gledajući zgrade oštećene u NATO bombardovanju shvatila koliko su duboko ratovi u Jugoslaviji 1990-tih i raspad te zemlje uticali na svakodnevni život Beograda.
Pročitajte i:
- Najvažnije od svega, otvorila mi je oči što se Beograđana tiče: gostoprimljivi ljudi koji pevaju i igraju i u dobru i u zlu - navela je ona.
Američka novinarka kaže da joj je beogradska drugarica odmah prvo veče rekla da ne obuje štikle. Bila bi to duga šetnja preko kaldrme i preko šina do Beton hale gde se nalazi niz fensi restorana u nekadašnjim skladištima na Savi. Ali svaka žena je izgledala kao model u uskoj suknjici i štiklama, navodi ona.
Beograd je, dodaje, poznat po lepim ženama, ali i po živoj muzici, koja se čuje iz svake ulice, sa svake terase, pa se hodajući ulicama grada osećate kao da ste na nekoj paradi.
Bendovi sviraju u skoro svakom restoranu u Beton hali, a njihove bašte gledaju na Savu i komunističku arhitekturu Novog Beograda – poslovni kvart sagrađen krajem 40-tih godina.
Američka novinarka opisuje i kaldrmisanu Skadarliju koja se često poredi sa pariskim Monmartom. Utisak na nju je ostavio i hotel Moskva, simbol grada iz 1908. godine.
- Prepuna je tradicionalnih taverni, zvanih kafane, gde muzičari idu od stola do stola i pevaju folk pesme koje gosti naručuju. Zimi, kada nema bašta, najverovatnije ćete videti ljude kako igraju po stolovima izražavajući time da ih pesma ganula - navodi ona.
Kao pejzaž koji joj se najviše svideo, Ðada Juan izdvaja Zemun gde je upoznala vlasnicu čuvenog prestoničkog ribljeg restorana.
Bez obzira gde počinje noćni izalazak u Beogradu, najverovatnije će on završiti na obali Save gde su brojni klubovi na vodi, poznati kao splavovi, ističe ona.
Juan je upoznala i tradicionalnu srpsku kuhinju u kojoj kaže da dominiraju meso i sir. Kada je reč o hrani, dan počinje sa burekom, a o piću, sa rakijom, primećuje američka novinarka.