Њујорк тајмс уврстио наш главни град међу 52 у свету: Ноћ је право време у Београду
Београд је, додаје, познат по лепим женама, али и по живој музици, која се чује из сваке улице, са сваке терасе
Амерички "Њујорк тајмс" објавио је листу 52 града са најбољим ноћним животом, а на којој се Београд нашао на 32. месту. Новинарка листа Ђада Јуан обишла је 52 града са листе а овог лета боравила је у Београду. Своје утиске о српској престоници изнела је у тексту под називом "Ноћ је право време у Београду". Град је упознала у друштву своје пријатељице која је показала лепоте престонице, ушће Саве у Дунав. Такође је, како наводи, гледајући зграде оштећене у НАТО бомбардовању схватила колико су дубоко ратови у Југославији 1990-тих и распад те земље утицали на свакодневни живот Београда.
Прочитајте и:
- Најважније од свега, отворила ми је очи што се Београђана тиче: гостопримљиви људи који певају и играју и у добру и у злу - навела је она.
Америчка новинарка каже да јој је београдска другарица одмах прво вече рекла да не обује штикле. Била би то дуга шетња преко калдрме и преко шина до Бетон хале где се налази низ фенси ресторана у некадашњим складиштима на Сави. Али свака жена је изгледала као модел у уској сукњици и штиклама, наводи она.
Београд је, додаје, познат по лепим женама, али и по живој музици, која се чује из сваке улице, са сваке терасе, па се ходајући улицама града осећате као да сте на некој паради.
Бендови свирају у скоро сваком ресторану у Бетон хали, а њихове баште гледају на Саву и комунистичку архитектуру Новог Београда – пословни кварт саграђен крајем 40-тих година.
Америчка новинарка описује и калдрмисану Скадарлију која се често пореди са париским Монмартом. Утисак на њу је оставио и хотел Москва, симбол града из 1908. године.
- Препуна је традиционалних таверни, званих кафане, где музичари иду од стола до стола и певају фолк песме које гости наручују. Зими, када нема башта, највероватније ћете видети људе како играју по столовима изражавајући тиме да их песма ганула - наводи она.
Као пејзаж који јој се највише свидео, Ђада Јуан издваја Земун где је упознала власницу чувеног престоничког рибљег ресторана.
Без обзира где почиње ноћни изалазак у Београду, највероватније ће он завршити на обали Саве где су бројни клубови на води, познати као сплавови, истиче она.
Јуан је упознала и традиционалну српску кухињу у којој каже да доминирају месо и сир. Када је реч о храни, дан почиње са буреком, а о пићу, са ракијом, примећује америчка новинарка.