ODRŽAN DRUGI FESTIVAL KRANJSKE KOBASICE U BEOGRADU: Organizator otkrio u čemu je tajna čuvenog slovenačkog brenda (FOTO)
U subotu, 28. maja, na beogradskoj pijaci "Đeram", održan je drugi Festival kranjske kobasice, u okviru evropskog projekta "Ukusi Evrope"
Nakon uspešnog prvog festivala, koji se prošle godine uz ogromno interesovanje i veliko zadovoljstvo posetilaca održao na Zemunskoj pijaci, ove godine su Beograđani na "Đermu" bili u prilici da degustiraju i kupe autentične suhomesnate slovenačke proizvode, ali i da dobiju savete od kuvara na licu mesta kako pripremati jela sa kranjskom kobasicom.
Festival je bio organizovan od strane Udruženja proizvođača kranjske kobasice "GIZ Kranjska klobasa" kao deo promotivne kampanje "Enjoy, it’s from Europe", koje sufinansira Evropska unija.
- U Beogradu se odvija Festival kranjske kobasice, tradicionalnog slovenačkog proizvoda, koji je poznat deleko izvan slovenačkih granica. Festival se održava u sklopu evropskog projekta "Ukusi Evrope – Kranjska kobasica, slovenačka majstorija". Projekat smo započeli 2020. godine, i sada se nalazimo u trećoj, poslednjoj fazi, koja će se završiti u decembru ove godine. Prisutni smo šest godina u Srbiji i nadam se da smo ostavili pečat - kaže za Srbiju Danas Ana Ahčin, predstavnica GIZ Mesna industrija Slovenije.
Ahčin kaže da su manifestacije vezane za promociju kranjske kobasice najviše organizovali u Beogradu i Novom Sadu, ali u manjoj meri i u drugim gradovima, jer je ipak koncentracija ljudi u Beogradu i Novom Sadu najveća.
Organizator Festivala se odlučio da promociju slovenačkog nacionalnog specijaliteta organizuje upravo na jednoj od beogradskih pijaca, jer su pijace prepoznate kao svojevrstan brend Beograda, mesta koja naši sugrađani rado posećuju prilikom nabavke svežih i visokokvalitetnih namirnica, ali i značajna karika i u plasmanu autentičnih proizvoda.
Upitana u čemu je tajna kranjske kobasice i po čemu se razlikuje od drugih brendova, Ahčin odgovara:
- Tajna kranjske kobasice je u tome da svi je proizvođači moraju pripremati po istoj recepturi. Svi moraju upotrebljavati svinjsko meso samo prve i druge klase, a dodaje se samo so, biber i beli luk, tako da je kranjska kobasica unificirana. Mogu je proizvoditi samo 13 sertifikovanih slovenačkih proizvođača.
Podsetimo, kranjska kobasica nosi evropsku oznaku kvaliteta.
Ceo intervju pogledajte u nastavku: