ОДРЖАН ДРУГИ ФЕСТИВАЛ КРАЊСКЕ КОБАСИЦЕ У БЕОГРАДУ: Организатор открио у чему је тајна чувеног словеначког бренда (ФОТО)
У суботу, 28. маја, на београдској пијаци "Ђерам", одржан је други Фестивал крањске кобасице, у оквиру европског пројекта "Укуси Европе"
Након успешног првог фестивала, који се прошле године уз огромно интересовање и велико задовољство посетилаца одржао на Земунској пијаци, ове године су Београђани на "Ђерму" били у прилици да дегустирају и купе аутентичне сухомеснате словеначке производе, али и да добију савете од кувара на лицу места како припремати јела са крањском кобасицом.
Фестивал је био организован од стране Удружења произвођача крањске кобасице "ГИЗ Крањска клобаса" као део промотивне кампање "Enjoy, ит’с фром Еуропе", које суфинансира Европска унија.
- У Београду се одвија Фестивал крањске кобасице, традиционалног словеначког производа, који је познат делеко изван словеначких граница. Фестивал се одржава у склопу европског пројекта "Укуси Европе – Крањска кобасица, словеначка мајсторија". Пројекат смо започели 2020. године, и сада се налазимо у трећој, последњој фази, која ће се завршити у децембру ове године. Присутни смо шест година у Србији и надам се да смо оставили печат - каже за Србију Данас Ана Ахчин, представница ГИЗ Месна индустрија Словеније.
Ахчин каже да су манифестације везане за промоцију крањске кобасице највише организовали у Београду и Новом Саду, али у мањој мери и у другим градовима, јер је ипак концентрација људи у Београду и Новом Саду највећа.
Организатор Фестивала се одлучио да промоцију словеначког националног специјалитета организује управо на једној од београдских пијаца, јер су пијаце препознате као својеврстан бренд Београда, места која наши суграђани радо посећују приликом набавке свежих и висококвалитетних намирница, али и значајна карика и у пласману аутентичних производа.
Упитана у чему је тајна крањске кобасице и по чему се разликује од других брендова, Ахчин одговара:
- Тајна крањске кобасице је у томе да сви је произвођачи морају припремати по истој рецептури. Сви морају употребљавати свињско месо само прве и друге класе, а додаје се само со, бибер и бели лук, тако да је крањска кобасица унифицирана. Могу је производити само 13 сертификованих словеначких произвођача.
Подсетимо, крањска кобасица носи европску ознаку квалитета.
Цео интервју погледајте у наставку: