OTVOREN "KARAVAN ZIMNICE" NA KALINIĆU: Uživajte u ukusima DOMAĆEG AJVARA pravljenog na "smederevcu" (FOTO/VIDEO)
"Karavan zimnice", ovogodišnje putovanje gradskim pijacama, započeo je 17. i 18. oktobra i biće otvoren od 8 do 16 časova na Kalenić pijaci, gde je tradicionalno i zvanično manifestacija otvorena pripremom ajvara na šporetu "smederevcu" tačno u 10 časova.
Domaćice koje nisu stigle da pripreme zimnicu ovog vikenda moći će da se snabdeju kvalitetnim domaćim proizvodima upravo na beogradskim pijacam, posebno na Kalinić pijaci.
Poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije predstavljaju slane i slatke specijalitete posetiocima koje očekuje bogat izbor ajvara, raznih slanih salata, kompota, sušenog voća, džemova, slatko, meda, vina, rakije, kao i mnogih drugih proizvoda za zimsku trpezu, koji se mogu naći samo na beogradskim pijacama.
Vesić najavio lepe vesti: Beograd će se pobratimiti sa još četiri metropole!
Na koga je Vesić mislio kada je u svojoj kolumni spomenuo fanariote? Zbog čega su oni opasni za SPC
SAOBRAĆAJNA NESREĆA U ŽELEZNIKU: Sudarila se dva putnička vozila
- Ovo činimo već nekoliko meseci uz posebne mere, jer je higijena i zdravlje deo naše svakodnevice. Pijačne usluge podižemo na viši nivo. Nama su važni i naši prodavci, ali i posetioci i jedan visok stepen odgovornosti i brige u cilju da svaki kupac može da se snabde bezbedno svim namirnicama i svežim, ali i prerađenim po domaćoj tradicionalnoj recepturi. JKP "Gradske pijace" od 2015. godine organizuje ovaj tradicionalni događaj, to je "Karavan zimnice". Prvi karavan u 2020. godini otvoren je na Kalinić pijaci i to pripremom ajvara na šporetu "smederevcu", a svojeručno rađene proizvode ovde su izložili poljoprivredni proizvođači iz cele Srbije - istakla je Jelena Nikolić iz JKP "Gradske pijace".
Cene variraju, ali se za svakog kupca može pronaći roba koja mu je potrebna uz cenu koja mu odgovara, a kako je rekla gospođa koja je bila za "smederevcem" i pravila ajvar, uglavnom su svi zadovoljni, budući da je iz godine u godinu sve više onih koji se odlučuju da kupe domaće proizvode baš ovde. Takođe, uporedila je tok pripreme ajvara sa barenom paprikom i pečenom i istakla da je zahtevnije praviti onaj od paprike koja se peče.
- Zahvaljujem se organizatorima što su nas pozvali, ovo je već pet punih i šesta godina kako smo na karavanu. Što se tiče ajvara koji ovde danas kuvamo, ovo je od isključivo pečene paprike, koja se uprži u suncokretovom ulju i kuva se oko tri do četiri sata. Od jutros ima i mladih i starijih koji me hvale ili daju savete za ovaj posao. Drago mi je što mladi ljudi umeju da prepoznaju šta je pravi ajvar. Što se cena tiče diskutabilno je, ne može se porediti ajvar od barene paprike i od pečene, gde mora da se ljušti paprika i da se ručno secka i onda da se tek kuva - istakla je ova žena, inače proizvođač ajvara iz Beograda.
Na Kalinić pijaci, bilo je mnogo ljudi koji su bili zainteresovani za kupovinu zimnice, a mnogi od njih su prezadovoljni kako čitav "karavan" izgleda. Od posetilaca su se mogle čuti pohvale za spremljeni ajvar i proizvode koji su izloženi, a jedan gospodin koji je kupovao zimnicu na ovoj beogradskoj pijaci istakao je da je najbolji ajvar onaj koji je domaći i ništa ga ne može zameniti.
- Sve ovo veoma lepo izgleda, šareno i raznovrsno. Ja kupujem ajvar, jer je dosta komplikovan za pravljenje i dosta vremena oduzima. Kupujemo uglavnom onaj iz Leskovca, po tradiciji. Cene su malo veće, ali to je zbog truda i velikog posla kada je njegov nastanak u pitanju. Zadovoljan sam uglavnom - rekao je on.
Organizacijom "Karavana zimnice" JKP "Gradske pijace" pokazuje da u svakom segmentu brine o potrebama savremenog potrošača, ali i da predstavlja značajnu kariku u plasmanu autentičnih domaćih proizvoda.