ОТВОРЕН "КАРАВАН ЗИМНИЦЕ" НА КАЛИНИЋУ: Уживајте у укусима ДОМАЋЕГ АЈВАРА прављеног на "смедеревцу" (ФОТО/ВИДЕО)
"Караван зимнице", овогодишње путовање градским пијацама, започео је 17. и 18. октобра и биће отворен од 8 до 16 часова на Каленић пијаци, где је традиционално и званично манифестација отворена припремом ајвара на шпорету "смедеревцу" тачно у 10 часова.
Домаћице које нису стигле да припреме зимницу овог викенда моћи ће да се снабдеју квалитетним домаћим производима управо на београдским пијацам, посебно на Калинић пијаци.
Пољопривредни произвођачи из целе Србије представљају слане и слатке специјалитете посетиоцима које очекује богат избор ајвара, разних сланих салата, компота, сушеног воћа, џемова, слатко, меда, вина, ракије, као и многих других производа за зимску трпезу, који се могу наћи само на београдским пијацама.
Весић најавио лепе вести: Београд ће се побратимити са још четири метрополе!
На кога је Весић мислио када је у својој колумни споменуо фанариоте? Због чега су они опасни за СПЦ
САОБРАЋАЈНА НЕСРЕЋА У ЖЕЛЕЗНИКУ: Сударила се два путничка возила
- Ово чинимо већ неколико месеци уз посебне мере, јер је хигијена и здравље део наше свакодневице. Пијачне услуге подижемо на виши ниво. Нама су важни и наши продавци, али и посетиоци и један висок степен одговорности и бриге у циљу да сваки купац може да се снабде безбедно свим намирницама и свежим, али и прерађеним по домаћој традиционалној рецептури. ЈКП "Градске пијаце" од 2015. године организује овај традиционални догађај, то је "Караван зимнице". Први караван у 2020. години отворен је на Калинић пијаци и то припремом ајвара на шпорету "смедеревцу", а својеручно рађене производе овде су изложили пољопривредни произвођачи из целе Србије - истакла је Јелена Николић из ЈКП "Градске пијаце".
Цене варирају, али се за сваког купца може пронаћи роба која му је потребна уз цену која му одговара, а како је рекла госпођа која је била за "смедеревцем" и правила ајвар, углавном су сви задовољни, будући да је из године у годину све више оних који се одлучују да купе домаће производе баш овде. Такође, упоредила је ток припреме ајвара са бареном паприком и печеном и истакла да је захтевније правити онај од паприке која се пече.
- Захваљујем се организаторима што су нас позвали, ово је већ пет пуних и шеста година како смо на каравану. Што се тиче ајвара који овде данас кувамо, ово је од искључиво печене паприке, која се упржи у сунцокретовом уљу и кува се око три до четири сата. Од јутрос има и младих и старијих који ме хвале или дају савете за овај посао. Драго ми је што млади људи умеју да препознају шта је прави ајвар. Што се цена тиче дискутабилно је, не може се поредити ајвар од барене паприке и од печене, где мора да се љушти паприка и да се ручно сецка и онда да се тек кува - истакла је ова жена, иначе произвођач ајвара из Београда.
На Калинић пијаци, било је много људи који су били заинтересовани за куповину зимнице, а многи од њих су презадовољни како читав "караван" изгледа. Од посетилаца су се могле чути похвале за спремљени ајвар и производе који су изложени, а један господин који је куповао зимницу на овој београдској пијаци истакао је да је најбољи ајвар онај који је домаћи и ништа га не може заменити.
- Све ово веома лепо изгледа, шарено и разноврсно. Ја купујем ајвар, јер је доста компликован за прављење и доста времена одузима. Купујемо углавном онај из Лесковца, по традицији. Цене су мало веће, али то је због труда и великог посла када је његов настанак у питању. Задовољан сам углавном - рекао је он.
Организацијом "Каравана зимнице" ЈКП "Градске пијаце" показује да у сваком сегменту брине о потребама савременог потрошача, али и да представља значајну карику у пласману аутентичних домаћих производа.