Par saveta sa beogradskih pijaca: Evo kako da vam voće i povrće duže ostane sveže!
Kako biste što duže očuvali svežinu voća i povrća posle kupovine, pre nego što ga odložite u ostavu ili frižider, savet je da se ono ne pere.
Najbolji način da što duže održite svežinu i nutritivne vrednosti povrća i voća između dve nabavke na pijaci je pravilno čuvanje. Nisu svi plodovi kompatibilni, zato nije dovoljno staviti sve zajedno u fioku frižidera.
Namirnice koje imaju više etilena, koji izaziva dozrevanje, ako stavite uz zrele plodove uticaće da oni brže propadnu.
Izgradnja infrastrukture u Novogradskoj, Dobanovačkoj i Dobrovoljačkoj ulici
NOVA MESTA ZA MALIŠANE U BEOGRADU! Glavni grad sledeće godine gradi još šest vrtića
Male porodične radionice za vikend na Kalenić pijaci
Pravo sa beogradskih pijaca, JKP "Gradske pijace" su spremile par korisnih saveta za sve kupce kako bi proizvodi koje su pazarali što duže bili sveži i kvalitetni:
-Kako biste što duže očuvali svežinu voća i povrća posle kupovine, pre nego što ga odložite u ostavu ili frižider, savet koji se može čuti na beogradskim pijacama jeste da ga ne perete. Ukoliko je nešto prljavo, samo obrišete suvom krpom, jer pranjem možete ukloniti svu prirodnu odbranu od truljenja i plesni.
-Pošto vlaga podstiče da namirnice brže propadaju, jer se razvija plesan, umotajte voće i povrće u papirni ubrus ili stavite u pairnu kesu, jer će oni upiti višak vlage i sprečiti truljenje, ako ipak imate potrebu da ga operete, za pranje koristite rastvor vode i sirćeta, jer je sirće prirodan antibakterijski agens, to će produžiti svežinu namirnice, posebno voća. Pre nego što ga posle toga odložite, dobro ga osušite.
-Paprike, paradajz i krastavac čuvajte na sobnoj temperaturi. Ako ih stavite u frižider paprike gube elastičnost, krastavac postaje sluzav, dok paradajz gubi ukus i čvrstinu. Paradajz uvek čuvajte sa stabljikom okrenutom na gore, jer tu prvo počinje da propada.
-Karfiol, špargla i brokoli vole vlagu, zato je predlog da stabljiku brokolija stavite u slatku vodu, a da cvet pokrijete mokrom krpom. Ako ga čuvate par dana menjajte vodu. Nikada ga nemojte prati pre odlaganja, jer previše vode može da utiče na stvaranje buđi. Karfiol držite zamotan u mokroj krpi ili u plastičnoj kesi sa rupicama za ventilaciju. Šparglu je nabolje da držite u čaši vode, kao cveće. Grožđe će duže ostati sveže i sočno ako ga čuvate u frižideru u plastičnoj kesi ili prekriveno folijom.
-Voće i povrće koje čuvate u frižideru smestite u deo gde je nešto viša temperatura (u kutijama), jer što je niža temperatura ono brže gubi svežinu i aromu.
-Jabuke, kajsije, kruške, šljive, dinje, banane i paradajz kada sazreju ispuštaju etilen. Druge vrste voća i povrća su osetljive na etilen npr. patlidžan, tikvice, šargarepa, brokoli, bundeva, lubenice, pa ih treba držati odvojeno od prve grupe jer će u njihovoj blizini brzo istrunuti.
-Povrće koje čuvate na sobnoj temperaturi zahteva protok vazduha, te ga je najbolje staviti u plastične ili drvene kutije i korpe sa dobrom ventilacijom.
-Krompir čuvajte odvojeno od luka, jer ukoliko ih držite zajedno kpompir će poklijati. Držite ga na suvom i tamnom mestu u drvenim kutijama ili korpama, pokriven, jer trune ako je izložen suncu. Da bi ste očuvali njegovu svežinu, stavite sa njim jednu do dve jabuke.
-Crni luk uvek čuvajte na hladnom i dobro provetrenom mestu, da bi ste ga duže sačuvali zamotajte ga u novine ili papirne ubruse, nikada ga nemojte čuvati u plastičnim kesama.
-Beli luk držite na sobnoj temperaturi, u otvorenoj kutiji ili da visi u mrežastom džaku na hladnom mestu gde nema vlage.
-Banane je nabolje držati na sobnoj temperaturi, odvojene, sa umotanim stabljikama u plastičnu foliju to će sprečiti njihovo pezrevanje. Prokelj čuvajte u frižideru u otvorenoj posudi.
-Šargarepu čuvajte u frižideru u delu za povrće, umotanu u papirne ubruse, kako bi što duže ostala sveža. Uvek odsecite zelene krajeve sa šargarepe pre nego je odložite, jer lišće izvlači vlagu kroz koren pa ona postaje mekana i ne može da se jede.