Пар савета са београдских пијаца: Ево како да вам воће и поврће дуже остане свеже!
Како бисте што дуже очували свежину воћа и поврћа после куповине, пре него што га одложите у оставу или фрижидер, савет је да се оно не пере.
Најбољи начин да што дуже одржите свежину и нутритивне вредности поврћа и воћа између две набавке на пијаци је правилно чување. Нису сви плодови компатибилни, зато није довољно ставити све заједно у фиоку фрижидера.
Намирнице које имају више етилена, који изазива дозревање, ако ставите уз зреле плодове утицаће да они брже пропадну.
Изградња инфраструктуре у Новоградској, Добановачкој и Добровољачкој улици
НОВА МЕСТА ЗА МАЛИШАНЕ У БЕОГРАДУ! Главни град следеће године гради још шест вртића
Мале породичне радионице за викенд на Каленић пијаци
Право са београдских пијаца, ЈКП "Градске пијаце" су спремиле пар корисних савета за све купце како би производи које су пазарали што дуже били свежи и квалитетни:
-Како бисте што дуже очували свежину воћа и поврћа после куповине, пре него што га одложите у оставу или фрижидер, савет који се може чути на београдским пијацама јесте да га не перете. Уколико је нешто прљаво, само обришете сувом крпом, јер прањем можете уклонити сву природну одбрану од труљења и плесни.
-Пошто влага подстиче да намирнице брже пропадају, јер се развија плесан, умотајте воће и поврће у папирни убрус или ставите у паирну кесу, јер ће они упити вишак влаге и спречити труљење, ако ипак имате потребу да га оперете, за прање користите раствор воде и сирћета, јер је сирће природан антибактеријски агенс, то ће продужити свежину намирнице, посебно воћа. Пре него што га после тога одложите, добро га осушите.
-Паприке, парадајз и краставац чувајте на собној температури. Ако их ставите у фрижидер паприке губе еластичност, краставац постаје слузав, док парадајз губи укус и чврстину. Парадајз увек чувајте са стабљиком окренутом на горе, јер ту прво почиње да пропада.
-Карфиол, шпаргла и броколи воле влагу, зато је предлог да стабљику броколија ставите у слатку воду, а да цвет покријете мокром крпом. Ако га чувате пар дана мењајте воду. Никада га немојте прати пре одлагања, јер превише воде може да утиче на стварање буђи. Карфиол држите замотан у мокрој крпи или у пластичној кеси са рупицама за вентилацију. Шпарглу је набоље да држите у чаши воде, као цвеће. Грожђе ће дуже остати свеже и сочно ако га чувате у фрижидеру у пластичној кеси или прекривено фолијом.
-Воће и поврће које чувате у фрижидеру сместите у део где је нешто виша температура (у кутијама), јер што је нижа температура оно брже губи свежину и арому.
-Јабуке, кајсије, крушке, шљиве, диње, банане и парадајз када сазреју испуштају етилен. Друге врсте воћа и поврћа су осетљиве на етилен нпр. патлиџан, тиквице, шаргарепа, броколи, бундева, лубенице, па их треба држати одвојено од прве групе јер ће у њиховој близини брзо иструнути.
-Поврће које чувате на собној температури захтева проток ваздуха, те га је најбоље ставити у пластичне или дрвене кутије и корпе са добром вентилацијом.
-Кромпир чувајте одвојено од лука, јер уколико их држите заједно кпомпир ће поклијати. Држите га на сувом и тамном месту у дрвеним кутијама или корпама, покривен, јер труне ако је изложен сунцу. Да би сте очували његову свежину, ставите са њим једну до две јабуке.
-Црни лук увек чувајте на хладном и добро проветреном месту, да би сте га дуже сачували замотајте га у новине или папирне убрусе, никада га немојте чувати у пластичним кесама.
-Бели лук држите на собној температури, у отвореној кутији или да виси у мрежастом џаку на хладном месту где нема влаге.
-Банане је набоље држати на собној температури, одвојене, са умотаним стабљикама у пластичну фолију то ће спречити њихово пезревање. Прокељ чувајте у фрижидеру у отвореној посуди.
-Шаргарепу чувајте у фрижидеру у делу за поврће, умотану у папирне убрусе, како би што дуже остала свежа. Увек одсеците зелене крајеве са шаргарепе пре него је одложите, јер лишће извлачи влагу кроз корен па она постаје мекана и не може да се једе.