Ako volite pivo, morate znati ova ZLATNA PIVSKA PRAVILA
Pet pravila koja morate pročitati
Ko voli pivo, voli ga u raznim prilikama, uslovima i u dobrom društvu. Ipak, jedino što prave pivopije traže jeste da pivo bude rashlađeno. Na kojoj temperaturi se pivo hladi, kako ga je najbolje servirati, da li ga je poželjno posebno čuvati? Ovo su zlatna pravila za konzumaciju piva.
1. Koliko je važan izbor čaše?
Za čašu iz koje se pije pivo važno je, pre svega, da bude čista, što je i preduslov za očuvanje vrednih sastojaka piva. Debele, staklene krigle, nekada prva asocijacija na pivo, imaju prednost jer debljina stakla održava temperaturu piva, a pogodne su i za veće količine. Univerzalna pivska čaša, pinta, sasvim podržava sve uslove za pravilnu konzumaciju, a njen širi otvor doprinosi da se oseti punoća mirisa.
Za sve one koji vole da konzumiraju pivo direktno iz flaše, važno je da se u svakom kontrolisanom procesu proizvodnje flaše peru, sterilišu, te sasvim pripremaju za pivopije kojima čaša nije potrebna, ali je preporuka da se pivo pije iz čaše kako bi se osetila njegova aroma.
2. Šta pena govori o pivu?
Ako je pivo dobro, pena ne sme naglo da opadne, već da se postepeno spušta, ostavljajući čipkaste tragove na čaši. Pena služi kao ,,krov” na krigli piva, koji sprečava da mirisi koji potiču iz piva ispare iz krigle, kao i da se spoljni mirisi mešaju sa pivom. Pored toga, pena duže čuva pivo hladnim i njoj se zadržavaju ukusi karakteristični za pivo – gorčina, ali i pivska slatkoća koja potiče od ječmenog slada.
3. Da li je ukusnije rashlađeno pivo?
Svaka vrsta piva ima svoju preporučenu temperaturu konzumacije, koja je 6-9 C za lager piva, 7-11C za ejl piva, pa čak i oko 13C za tamna piva, poznata po svojoj aromi. Ako je pivo previše hladno ili se služi u zaleđenim čašama, pivo će možda delovati kao više osvežavajuće, ali ovim se maskiraju ukusi i arome piva, koje se nikako ne mogu osetiti ukoliko je pivo suviše hladno.
4. Kako se pivo čuva?
Koliko je za ukus piva važan proces kontrole proizvodnje, toliko je važno i njegovo skladištenje. Temperatura, vlaga, svetlost prostorije u kojoj se pivo čuva mogu dosta da utiču na njegov ukus. Tako ni u domaćim kućnim uslovima pivo ne treba držati na svetlosti i toploti, na primer, pored prozora. Idealno je čuvati pivo na tamnom mestu koje ima konstantnu temperaturu, koja ne prelazi 10-15C.
5. Kako se pivo kombinuje sa hranom?
Pivo obično ne ide samo, hrana je njegov idealan par. Ipak, potrebno je naći harmoniju ukusa, koja neće oduzeti osnovne karakteristike ni pivu ni hrani.
Tako uz laganu hranu ide svetlo pivo, a jača hrana, na primer meso, idealna je uz tamna piva. Tako je i sa sirevima – jača piva traže jače sireve. Kada su deserti u pitanju, lagana piva sa voćnim ukusima idealan su izbor.
Kada pričamo o uparivanju piva i hrane, treba da znamo kako da samu degustaciju radimo na pravi način, kao profesionalci. Evo par trikova:
• Ispijte gutljaj piva
• Uzmite zalogaj hrane
• Zalijte još jednim gutljajem piva
• Uživajte u ukusu 😊
Suština uparivanja piva i hrane je da nijedan ukus ne nadvlada drugi, odnosno, da se postigne savršeni balans ukusa.