Ако волите пиво, морате знати ова ЗЛАТНА ПИВСКА ПРАВИЛА
Пет правила која морате прочитати
Ко воли пиво, воли га у разним приликама, условима и у добром друштву. Ипак, једино што праве пивопије траже јесте да пиво буде расхлађено. На којој температури се пиво хлади, како га је најбоље сервирати, да ли га је пожељно посебно чувати? Ово су златна правила за конзумацију пива.
1. Колико је важан избор чаше?
За чашу из које се пије пиво важно је, пре свега, да буде чиста, што је и предуслов за очување вредних састојака пива. Дебеле, стаклене кригле, некада прва асоцијација на пиво, имају предност јер дебљина стакла одржава температуру пива, а погодне су и за веће количине. Универзална пивска чаша, пинта, сасвим подржава све услове за правилну конзумацију, а њен шири отвор доприноси да се осети пуноћа мириса.
За све оне који воле да конзумирају пиво директно из флаше, важно је да се у сваком контролисаном процесу производње флаше перу, стерилишу, те сасвим припремају за пивопије којима чаша није потребна, али је препорука да се пиво пије из чаше како би се осетила његова арома.
2. Шта пена говори о пиву?
Ако је пиво добро, пена не сме нагло да опадне, већ да се постепено спушта, остављајући чипкасте трагове на чаши. Пена служи као ,,кров” на кригли пива, који спречава да мириси који потичу из пива испаре из кригле, као и да се спољни мириси мешају са пивом. Поред тога, пена дуже чува пиво хладним и њој се задржавају укуси карактеристични за пиво – горчина, али и пивска слаткоћа која потиче од јечменог слада.
3. Да ли је укусније расхлађено пиво?
Свака врста пива има своју препоручену температуру конзумације, која је 6-9 Ц за лагер пива, 7-11Ц за ејл пива, па чак и око 13Ц за тамна пива, позната по својој ароми. Ако је пиво превише хладно или се служи у залеђеним чашама, пиво ће можда деловати као више освежавајуће, али овим се маскирају укуси и ароме пива, које се никако не могу осетити уколико је пиво сувише хладно.
4. Како се пиво чува?
Колико је за укус пива важан процес контроле производње, толико је важно и његово складиштење. Температура, влага, светлост просторије у којој се пиво чува могу доста да утичу на његов укус. Тако ни у домаћим кућним условима пиво не треба држати на светлости и топлоти, на пример, поред прозора. Идеално је чувати пиво на тамном месту које има константну температуру, која не прелази 10-15Ц.
5. Како се пиво комбинује са храном?
Пиво обично не иде само, храна је његов идеалан пар. Ипак, потребно је наћи хармонију укуса, која неће одузети основне карактеристике ни пиву ни храни.
Тако уз лагану храну иде светло пиво, а јача храна, на пример месо, идеална је уз тамна пива. Тако је и са сиревима – јача пива траже јаче сиреве. Када су десерти у питању, лагана пива са воћним укусима идеалан су избор.
Када причамо о упаривању пива и хране, треба да знамо како да саму дегустацију радимо на прави начин, као професионалци. Ево пар трикова:
• Испијте гутљај пива
• Узмите залогај хране
• Залијте још једним гутљајем пива
• Уживајте у укусу 😊
Суштина упаривања пива и хране је да ниједан укус не надвлада други, односно, да се постигне савршени баланс укуса.