ALARMANTNO! STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Jedemo OTROVNI turski paradajz koji je OPASAN PO ZDRAVLJE!
Pazite šta unosite u organizam
Otrovni paradajz uvezen iz Turske prodaje se na pijacama širom Srbije. Firma iz Srbije uvezla je ove godine tone paradajza na čijoj deklaraciji pored imena uvoznika i izvoznika, jasno stoji stravično upozorenje “da kora nije za ljudsku ishranu”.
Pročitajte i:
Stručnjaci tvrde da to znači da je paradajz prskan raznim otrovima, najverovatnije pesticidom etrelom, kako bi veštački sazreo i zadržao svežinu. Upozorenje važi samo za koru, ali stručnjaci smatraju da otrovi koji se nalaze u kori vremenom ulaze u sam plod, pa ovaj paradajz nikako ne bismo smeli da konzumiramo, jer kao posledica mogu se javiti razni zdravstveni problemi opasni po život. Osim toga, kako kažu, retko ko konzumira paradajz bez kore, a još manje ljudi obraća pažnju na deklaracije zalepljene na gajbe, što samo povećava rizik pod trovanja.
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović kaže da moramo povećati kontrole pri uvozu svežeg voća i povrća, ali i napominje da građani moraju biti oprezni jer se plodovi prskaju raznim otrovima.
OVA namirnica daje ENERGIJU i smanjuje BOL, a ZDRAVIJA je i JEFTINIJA od sportskih energetskih pića
- Taj paradajz ne bi smeo nikako da se prodaje i jede. Građani moraju biti svesni da paradajz koji jedu u aprilu nije sazreo prirodno već se prska pesticidima poput etrela i raznim fungicidima. Fungicidi se koriste kako bi se sprečilo truljenje, jer prirodni paradajz iz naših plastenika istruli za dva dana. On se zato prska raznim otrovima kako bi zadržao svežinu tokom dugog puta od Turske do Srbije. Moraju se pojačati kontrole i uvesti dodatne analize kako se ovakve situacije ne bi više dešavale. Svaki uvoznik mora paziti šta uvozi, a inspektori na granici moraju biti upoznati sa tim da roba ne može biti neprskana i sveža posle tolikog pređenog puta – smatra Papović.
Profesor na Hemijskom fakultetu Petar Pfendt ističe da je otrovni paradajz koji je otkriven na našim pijacama najverovatnije prskan etrelom koji poljoprivrednici koriste kako bi ubrzali sazrevanje ploda. Radi se o veoma štetnoj supstanci i njegova upotreba strogo je zabranjena u našoj državi.
- Etrel je pesticid koji se koristi kako bi voće i povrće što pre sazrelo. On je u našoj zemlji zabranjena supstanca, ali se može kupiti na crnom tržištu. Etrelom poljoprivrednici prskaju polusazrelo voće, poput paradajza i paprika, i onda ga biljka pretvara u etilen, koji ubrzava sazrevanje. Koliko je opasan, govori i podatak da plod koji bi u prirodi sazreo za dve nedelje pomoću etrela sazri za dva dana – objašnjava Pfendt.