АЛАРМАНТНО! СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Једемо ОТРОВНИ турски парадајз који је ОПАСАН ПО ЗДРАВЉЕ!
Пазите шта уносите у организам
Отровни парадајз увезен из Турске продаје се на пијацама широм Србије. Фирма из Србије увезла је ове године тоне парадајза на чијој декларацији поред имена увозника и извозника, јасно стоји стравично упозорење “да кора није за људску исхрану”.
Прочитајте и:
Стручњаци тврде да то значи да је парадајз прскан разним отровима, највероватније пестицидом етрелом, како би вештачки сазрео и задржао свежину. Упозорење важи само за кору, али стручњаци сматрају да отрови који се налазе у кори временом улазе у сам плод, па овај парадајз никако не бисмо смели да конзумирамо, јер као последица могу се јавити разни здравствени проблеми опасни по живот. Осим тога, како кажу, ретко ко конзумира парадајз без коре, а још мање људи обраћа пажњу на декларације залепљене на гајбе, што само повећава ризик под тровања.
Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да морамо повећати контроле при увозу свежег воћа и поврћа, али и напомиње да грађани морају бити опрезни јер се плодови прскају разним отровима.
ОВА намирница даје ЕНЕРГИЈУ и смањује БОЛ, а ЗДРАВИЈА је и ЈЕФТИНИЈА од спортских енергетских пића
- Тај парадајз не би смео никако да се продаје и једе. Грађани морају бити свесни да парадајз који једу у априлу није сазрео природно већ се прска пестицидима попут етрела и разним фунгицидима. Фунгициди се користе како би се спречило труљење, јер природни парадајз из наших пластеника иструли за два дана. Он се зато прска разним отровима како би задржао свежину током дугог пута од Турске до Србије. Морају се појачати контроле и увести додатне анализе како се овакве ситуације не би више дешавале. Сваки увозник мора пазити шта увози, а инспектори на граници морају бити упознати са тим да роба не може бити непрскана и свежа после толиког пређеног пута – сматра Паповић.
Професор на Хемијском факултету Петар Пфендт истиче да је отровни парадајз који је откривен на нашим пијацама највероватније прскан етрелом који пољопривредници користе како би убрзали сазревање плода. Ради се о веома штетној супстанци и његова употреба строго је забрањена у нашој држави.
- Етрел је пестицид који се користи како би воће и поврће што пре сазрело. Он је у нашој земљи забрањена супстанца, али се може купити на црном тржишту. Етрелом пољопривредници прскају полусазрело воће, попут парадајза и паприка, и онда га биљка претвара у етилен, који убрзава сазревање. Колико је опасан, говори и податак да плод који би у природи сазрео за две недеље помоћу етрела сазри за два дана – објашњава Пфендт.