ALARMANTNO U PEKARAMA! Inspekcija ZATVORILA čak 18 zbog prljavštine i prevara! Bolje je da sami mesite, ovo je RECEPT!
Poljoprivredni inspektori češljali 1.000 proizvođača i zatekli nehigijenu i manjkavosti u opisivanju hleba.
Nehigijenski uslovi u pekarama i netačno deklarisanje hleba bili su glavni razlozi da nadležne inspekcije zatvore čak 18 pekara od početka godine. Pekari najviše zarađuju na pravljenju specijalnih vrsta hleba, kojih kod nas ima čak 50 vrsta, ali pojedine ne sadrže sve propisane sastojke.
Nenad Vujović, pomoćnik ministra poljoprivrede, potvrdio je da je od početka godine zatvoreno 18 objekata i dodao:
- Naša inspekcija privodi kraju kontrolu hleba. Poljoprivredni inspektori obišli su oko 1.000 proizvođača i zatekli neadekvatne higijenske uslove i manjkavosti u deklarisanju robe, a to su i bili razlozi za zatvaranje objekata. Za sve specijalne vrste hleba propisano je koliko koje supstance moraju da sadrže da bi mogli da se nazovu integralnim - objasnio je on.
Potrošači ne znaju za sve to, kupuju te "zdrave" vrste hleba, a Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS), kaže da pekari najviše zarađuju upravo na tim vrstama hleba koje su i po pet puta skuplje od običnih.
- Kada kupite raženi hleb, uopšte ne možete da budete sigurni da zaista jedete proizvod koji je napravljen od raženog brašna. To bi jedino mogao da zna inspektor koji bi u proizvodnji svaki put kontrolisao da li je zaista stavljeno 70 odsto raži, koliko je i propisano - opisuje Papović i dodaje da o proizvodnji hleba u Srbiji mnogo govori i činjenica da kod nas pravi, crni hleb gotovo da i ne postoji.
Ovo je Georgijevska lenta - simbol Rusije! Znate li zašto je NARANDŽASTO-CRNA i kako je povezana sa Srbima?
ŽIVI SAM u kući BEZ vode i kupatila, sa PRAZNIM frižiderom, oronulim zidovima... Ovo je život hrabrog Milana kome je preko POTREBNA NAŠA POMOĆ! (FOTO)
ALBANSKE PEKARE ČEKA PRAVEDNA KAZNA: Za pokazivanje simbola "velike Albanije" - ČIŠĆENJE ULICA!
- U našoj zemlji postoji samo jedan mlin koji melje brašno tipa 1100, koje se koristi za proizvodnju crnog hleba. Samo jedan jedini mlin imamo koji radi po propisima, dok drugi dodaju malo raži, pšenice i prodaju navodno crni hleb - objasnio je on.
Branka Mitrović, nutricionista, rekla je da nedostatak u deklarisanju i to da ukoliko sadrži alergene, a to nije navedeno.
- Proizvođači lažu kupce, jer imaju zagarantovanu cenu kada je u pitanju integralni hleb, koji najviše i košta. Ti hlebovi imaju i dodatne hemikalije da bi im se produžio rok trajanja, a koje nisu nimalo zdrave. Često se desi da i najjeftini hleb bude zdraviji od svih ovih integralnih vrsta - objasnila je ona.
- Kada kupite raženi hleb, uopšte ne možete da budete sigurni da zaista jedete proizvod koji je napravljen od raženog brašna. To bi jedino mogao da zna inspektor koji bi u proizvodnji svaki put kontrolisao da li je zaista stavljeno 70 odsto raži, koliko je i propisano - opisuje Papović i dodaje da o proizvodnji hleba u Srbiji mnogo govori i činjenica da kod nas pravi, crni hleb gotovo da i ne postoji.
- U našoj zemlji postoji samo jedan mlin koji melje brašno tipa 1100, koje se koristi za proizvodnju crnog hleba. Samo jedan jedini mlin imamo koji radi po propisima, dok drugi dodaju malo raži, pšenice i prodaju navodno crni hleb - objasnio je on.
Branka Mitrović, nutricionista, rekla je da nedostatak u deklarisanju i to da ukoliko sadrži alergene, a to nije navedeno.
- Proizvođači lažu kupce, jer imaju zagarantovanu cenu kada je u pitanju integralni hleb, koji najviše i košta. Ti hlebovi imaju i dodatne hemikalije da bi im se produžio rok trajanja, a koje nisu nimalo zdrave. Često se desi da i najjeftini hleb bude zdraviji od svih ovih integralnih vrsta - objasnila je ona.
Ražanim hlebom se zapravo može nazvati samo onaj koji sadrži najmanje 30 odsto raženog brašna.
Kod ražanog testa, kvalitet glutena je loš (što je zdravo), pa dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućuje da voda ispari iz testa. Rezultat toga je zbijena struktura pravog ražanog hleba. Kod pšeničnog testa kvaliteta glutena je značajno bolji. Rezultat je rastresita i prozračna struktura hleba.
Kao zaključak gore navedenog – nije moguće da hleb sa većinskim procentom ražanog brašna bude mek kao pšenični hleb!
Kako prepoznati pravi crni hleb?
Stavite u vodu komad sredine crnog hleba. Ako hleb pobeli, a voda potamni, znači da je obojen.
Crni hleb je tvrd, zbijen i ima veću vlažnost nego beli.
Crni hleb ne može biti prozračan i elastičan.
Sredina crnog hleba ima dublje pore i manja mu je zapremina. Drugačije miriše od belog.
Kako napraviti najobičniji integralni hleb?
Potrebni sastojci:
- 500 g integralnog brašna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kocke svežeg kvasca
- 400 ml vode
Kako se pravi integralni hleb
1. Kvasac razmututi sa malo vode.
2. U vanglu za mešenje sipati brašno, dodati so, promešati. Dodati razmućen kvasac i mlaku vodu, pa mesiti varjačom dok se ne dobije glatko testo. Sud pokriti plastičnom folijom i ostaviti oko 1h da testo naraste.
3. Premesiti, oblikovati veknu (možete napraviti tri male vekne od ove količine), poređati u pleh. Veknice ovlaš posuti brašnom, pa zaseći nožem par puta. Ostaviti još 20 minuta.
4. Ugrejati rernu i ispeći hleb
Pogrešna deklaracija
Prošle godine zatvoreno 106 pogona
Poljoprivredna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u 2018. godini izvršila 6.071 kontrolu prehrambenih proizvoda biljnog porekla, uključujući i alkoholna i bezalkoholna pića. Čak u 641 slučaju su konstatovane nepravilnosti. Prošle godine je inspekcija zabranila rad 58 pogona zbog loših higijenskih i bezbednosnih uslova, dok je 106 zatvoreno zbog nedostatka deklaracije.