АЛАРМАНТНО У ПЕКАРАМА! Инспекција ЗАТВОРИЛА чак 18 због прљавштине и превара! Боље је да сами месите, ово је РЕЦЕПТ!
Пољопривредни инспектори чешљали 1.000 произвођача и затекли нехигијену и мањкавости у описивању хлеба.
Нехигијенски услови у пекарама и нетачно декларисање хлеба били су главни разлози да надлежне инспекције затворе чак 18 пекара од почетка године. Пекари највише зарађују на прављењу специјалних врста хлеба, којих код нас има чак 50 врста, али поједине не садрже све прописане састојке.
Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде, потврдио је да је од почетка године затворено 18 објеката и додао:
- Наша инспекција приводи крају контролу хлеба. Пољопривредни инспектори обишли су око 1.000 произвођача и затекли неадекватне хигијенске услове и мањкавости у декларисању робе, а то су и били разлози за затварање објеката. За све специјалне врсте хлеба прописано је колико које супстанце морају да садрже да би могли да се назову интегралним - објаснио је он.
Потрошачи не знају за све то, купују те "здраве" врсте хлеба, а Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије (НОПС), каже да пекари највише зарађују управо на тим врстама хлеба које су и по пет пута скупље од обичних.
- Када купите ражени хлеб, уопште не можете да будете сигурни да заиста једете производ који је направљен од раженог брашна. То би једино могао да зна инспектор који би у производњи сваки пут контролисао да ли је заиста стављено 70 одсто ражи, колико је и прописано - описује Паповић и додаје да о производњи хлеба у Србији много говори и чињеница да код нас прави, црни хлеб готово да и не постоји.
Ово је Георгијевска лента - симбол Русије! Знате ли зашто је НАРАНЏАСТО-ЦРНА и како је повезана са Србима?
ЖИВИ САМ у кући БЕЗ воде и купатила, са ПРАЗНИМ фрижидером, оронулим зидовима... Ово је живот храброг Милана коме је преко ПОТРЕБНА НАША ПОМОЋ! (ФОТО)
АЛБАНСКЕ ПЕКАРЕ ЧЕКА ПРАВЕДНА КАЗНА: За показивање симбола "велике Албаније" - ЧИШЋЕЊЕ УЛИЦА!
- У нашој земљи постоји само један млин који меље брашно типа 1100, које се користи за производњу црног хлеба. Само један једини млин имамо који ради по прописима, док други додају мало ражи, пшенице и продају наводно црни хлеб - објаснио је он.
Бранка Митровић, нутрициониста, рекла је да недостатак у декларисању и то да уколико садржи алергене, а то није наведено.
- Произвођачи лажу купце, јер имају загарантовану цену када је у питању интегрални хлеб, који највише и кошта. Ти хлебови имају и додатне хемикалије да би им се продужио рок трајања, а које нису нимало здраве. Често се деси да и најјефтини хлеб буде здравији од свих ових интегралних врста - објаснила је она.
- Када купите ражени хлеб, уопште не можете да будете сигурни да заиста једете производ који је направљен од раженог брашна. То би једино могао да зна инспектор који би у производњи сваки пут контролисао да ли је заиста стављено 70 одсто ражи, колико је и прописано - описује Паповић и додаје да о производњи хлеба у Србији много говори и чињеница да код нас прави, црни хлеб готово да и не постоји.
- У нашој земљи постоји само један млин који меље брашно типа 1100, које се користи за производњу црног хлеба. Само један једини млин имамо који ради по прописима, док други додају мало ражи, пшенице и продају наводно црни хлеб - објаснио је он.
Бранка Митровић, нутрициониста, рекла је да недостатак у декларисању и то да уколико садржи алергене, а то није наведено.
- Произвођачи лажу купце, јер имају загарантовану цену када је у питању интегрални хлеб, који највише и кошта. Ти хлебови имају и додатне хемикалије да би им се продужио рок трајања, а које нису нимало здраве. Често се деси да и најјефтини хлеб буде здравији од свих ових интегралних врста - објаснила је она.
Ражаним хлебом се заправо може назвати само онај који садржи најмање 30 одсто раженог брашна.
Код ражаног теста, квалитет глутена је лош (што је здраво), па долази до пуцања “решетке” од глутена, што приликом печења онемогућује да вода испари из теста. Резултат тога је збијена структура правог ражаног хлеба. Код пшеничног теста квалитета глутена је значајно бољи. Резултат је растресита и прозрачна структура хлеба.
Као закључак горе наведеног – није могуће да хлеб са већинским процентом ражаног брашна буде мек као пшенични хлеб!
Како препознати прави црни хлеб?
Ставите у воду комад средине црног хлеба. Ако хлеб побели, а вода потамни, значи да је обојен.
Црни хлеб је тврд, збијен и има већу влажност него бели.
Црни хлеб не може бити прозрачан и еластичан.
Средина црног хлеба има дубље поре и мања му је запремина. Другачије мирише од белог.
Како направити најобичнији интегрални хлеб?
Потребни састојци:
- 500 г интегралног брашна
- 1 кашичица соли
- 1/2 коцке свежег квасца
- 400 мл воде
Како се прави интегрални хлеб
1. Квасац размутути са мало воде.
2. У ванглу за мешење сипати брашно, додати со, промешати. Додати размућен квасац и млаку воду, па месити варјачом док се не добије глатко тесто. Суд покрити пластичном фолијом и оставити око 1х да тесто нарасте.
3. Премесити, обликовати векну (можете направити три мале векне од ове количине), поређати у плех. Векнице овлаш посути брашном, па засећи ножем пар пута. Оставити још 20 минута.
4. Угрејати рерну и испећи хлеб
Погрешна декларација
Прошле године затворено 106 погона
Пољопривредна инспекција Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је у 2018. години извршила 6.071 контролу прехрамбених производа биљног порекла, укључујући и алкохолна и безалкохолна пића. Чак у 641 случају су констатоване неправилности. Прошле године је инспекција забранила рад 58 погона због лоших хигијенских и безбедносних услова, док је 106 затворено због недостатка декларације.