Bio je oficir Sergeju Lavrovu, završio je tri fakulteta, ali se vratio u Srbiju da pravi VRHUNSKI KULEN
Branislav Jovanović (28), iako je diplomirao na Univerzitetu "Lomonosov", rešen da ostane u Srbiji
Završio je tri fakulteta - Ekonomski na čuvenom Univerzitetu „Lomonosov“ u Moskvi, Studije za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, a master na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Bio je oficir za vezu Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Ruske Federacije, tokom ministarske OEBS u Beogradu. Sada je savetnik u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Srbije. I u z sve ovo, u rodnom Laćarku, nastavlja tradiciju svojih dedova - proizvodi suvomesne sremske specijalitete po porodičnoj recepturi.
Pročitajte i:
Sve ovo stalo je u dosadašnjih 28 godina Branislava Jovanovića! Zato i ne čudi što je mladić iz ovog malog mesta kod Sremske Mitrovice proglašen za jednog od "mladih heroja", priznanje koje tradicionalno dodlejuju NIS i Egzit.
Branislav kaže da ga nisu zanimale mnogobrojne mogućnosti da nastavi da živi i radi u Rusiji, isključivo iz patriotskih pobuda. Želja mu je oduvek da svojim znanjem, iskustvom, kontaktima doprinese svojoj zemlji, zapravo srpskom društvu. Zato je umesto angažmana u svetskim korporacijama, danas izabrao da se vrati i ostane u Srbiji, a posao u Ministarstvu prihvati kao veliku čast.
- Ima još mnogo naših studenata širom sveta kojima je cilj da se vrate i služe svojoj zemlji - kaže Branislav.
- Procenjuje se da je oko 10.000 srpskih studenata širom sveta.
Veliki broj bi se rado vratio i na neki način pomogao. To su znanja i to je snaga, za koju verujem da može da promeni i preporodi ovo društvo. Problem je što mnogi ne b udu primećeni, pa u potrazi posla u svojoj domovini dobiju odgovor poput mene, da su prekvalifikovani.
Razočaran takvim početkom, po povratku iz Rusije, Branislav je, pre dve godine, sa roditeljima, majkom Anđelkom, ocem Dušanom i bratom Milenkom pokrenuo porodični biznis. Osnovao je svoj brend za proizvodnju sremskog kulena, šunke i kobasica, ali sa zaštićenim geografskim poreklom, i to bez idjednog štetnog hemijskog sastojka.
A onda su uspesi počeli da se nižu. Njegov "sremski kulen" je među retkim proizvodima koji su uspeli da dobiju zaštitnu markicu sa oznakom geografskog porekla, a postao je prvi takav proizvod od mesa na teritoriji Republike Srbije. Firma „But-ko“ ove godine je dobila i nagradu "najbolje iz Srbije" Privredne komore Srbije, laureat je za preduzetništvo "Mladi heroji Srbije", a nedavno je, kao vrhunac, Branislav pozvan da bude deo tima za međunarodnu saradnju u Ministarstvu poljoprivrede.
- Kockice su se napokon sklopile - priznaje Branislav.
- Jeste da je posla previše, da ponekad nema vremena ni za san, da nema govora o velikom novcu, ali radim ono što mi je važno i što volim. Trenutno, nemam slobodnog dana, jer sam neprestano između Beograda i laćarka, državnog i privatnog posla.
Bolji dani u srcu Šumadije: Stigle novine u kragujevački gradski prevoz!
Kao što se trudi na svom državnom poslu, tako je i u porodičnoj manufakturi.
- To je mala firma, a podela posle je takva da smo svi u "aj-ti" sektoru - "aj ti ovo", "aj ti ono" - priča kroz smeh Branislav.
- Majka je inženjer tehnologije, otac je nadzorni organ, a brat, koji je završio fakultete ekonomije u Moskvi i Londonu, i ja, radimo sve što treba. Zasada, naši mesni "delikatesi" završavaju na poslužavnicima elitnih restorana i hotela, a zbog komplikovanih propisa, još ih ne izvozimo u Rusiju, gde bi svakako imali kupce. Ali, to nam je cilj za naredni period.