Dan na plaži bez OVOG nije kompletan: Kada vas voda i plivanje izmore, napravite neočekivan izbor
Ključno biti sit i hidriran
Dan na plaži je vreme za uživanciju i opuštanje, kupanje, ronjenje, vožnja u čamcima, igranje u pesku, sunčanje... Ali, za sve to treba nam snage, a nema mnogo hrane koja je pogodna za nošenje na plažu – pomislite samo na topljenje sladoleda ili čokolade ili pokvarene sendviče pune peska.
Pročitajte i:
Na plaži je ključno biti sit i hidriran, jer sunce i plivanje mogu izvući vašu energiju. Pa ako niste na hotelskoj ili restoranskoj ishrani, veoma je važno znati kakvu hranu je najbolje poneti sa sobom na obalu. Nije loše spakovati i vlažne maramice i mobilni frižider jer se lako kvarljiva hrana može upropastiti na vrućini, piše Fox5vegas.com.
Lako kvarljive namirnice ne trebaju biti napolju više od sat, ako je vreme toplo, a to uključuje i vreme putovanja do plaže ako hrana nije u mobilnom frižideru, kažu stručnjaci.
Ako imate mogućnost, najbolje je poneti dva mini frižidera, jedan za piće, drugi za hranu, kako bi sadržaj bio hladniji. Frižider treba smestiti u hladovinu ili ga prekriti peškirom.
Evo koja je hrana najbolja za plažu:
Svi znaju da lubenica osvežava i hidrira, a ako uz nju pojedete i malo feta sira nadomestićete izgubljeni natrijum i pojačati nivo proteina.
Ražnjići su laki za jelo, čak i ako vam se pesak uvuče među prste. Hranjivi i ukusni ražnjić žožete napraviti nizanjem komada polumekog sira poput mocarele, te voća i povrća. Lubenica, grožđe, ananas, dinja, paradajz ili krastavac, sve je to odličan izbor za vaš ražnjić na plaži.
Ako satima boravite na plaži, trebaće vam dodatna hrana za grickanje. Humus je savršeni izbor jer je pun proteina. Uparite ga sa povrćem koje je bogato vodom i osvežava, poput bebi šargarepa, štapićima celera ili slatkim graškom. Kad završite s obrokom, preostalu hranu vratite u mobilni frižider.
Sendvič od krekera sa buterom od badema i svežim malinama, ili sa bananom i komadićima kakaa daće vam energiju za boravak na plaži. Vlakna će brzo smiriti gladni stomak.
Ključ je napraviti pravu mešavinu ukusa i hranjivih sastojaka. Probajte pržene bademe i slatki čips od kokosa, slane perece, suvo voće poput ribizli, grožđica ili višnji, te žitarice ili kokice. Zapakujte ih u manje kese da izbegnete prejedanje.
Salate na bazi žitarica sa sirovim ili prženim povrćem, iseckanim orašastim plodovima, svežim biljkama, zalivene sa malo ulja i sirćeta, pravo su osveženje tokom vrućeg letnjeg dana. Za ovakav obrok vam treba viljuška, pa nećete imati problema sa rukama punim peska.
Ovo voće osvežava i hidrira, a bogato je vitaminom C, koje smanjuje štetni uticaj ultraljubičastog zračenja sunca.
Osim vode probajte i sok od isceđenog voća ili vodu sa ukusom neke voćke. Pametno je preskočiti alkohol jer od njega dehidrirate, a na suncu se to događa još brže. Ako baš morate pijuckati pivo na plaži, bilo bi dobro da između dve limenke popijete i vodu, kako ne bi dehidrirali.