DANKA NA NEVEROVATAN NAČIN SPASAVA BRAKOVE: Vratila se iz Beograda u rodnu Guču i započela jedinstven biznis (FOTO)
Danka na neverovatan način "spasava" dragačevske brakove
Prateći svetske trendove i aktuelnu epidemiološku situaciju, Danka Mudrinić rešila je da se iz Beograda vrati u rodnu Guču. Uz pomoć porodice ponovo je otvorila kafanu svojih roditelja koja je i najstarija u ovoj varošici, ali je zajedno sa prijateljima odlučila da pokrene i novi posao, ona je odlučila da mirise i ukuse dragačevskog kraja spakuje u konzervu ali na potpuno nov i neobičan način.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/08/05/219274485_10225077131664317_2487531365272273346_n.jpg?itok=d_JZXOLE)
OGLASILI SE IZ RHMZ: U narednih sat i po pljuskovi sa grmljavinom, prvi na udaru ovi delovi Srbije
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/09/27/shutterstock_1711888639.jpg?itok=UNpkFUlM)
Pandemija korone i nasilje nad ženama: Šta žrtve mogu da očekuju, a šta sleduje nasilnicima?
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2021/06/21/profimedia-0613462869.jpg?itok=CSap-qoo)
KOVID PROPUSNICA - DA LI SE TAKO MOŽE REŠITI PROBLEM PANDEMIJE? Šta kažu građani Srbije na to
- Tradicionalno pripreljeno bez konzervansa, aditiva, elmugatora i pojačivača ukusa naš proizvod se štiti iskučivo sterilizacijom na visokoj temperaturi. Dragačevci si odlično prihvatili našu konzerviranu hranu. Kroz šalu kažu da sada uvek imaju spremljen ručak i da smo tako spasili mnoge brakove - rekla je Danka Mudrinić povratnica iz prestonice.
- Hrana se priprema na isti način kao u domaćim kuhinjama, a cilj je da svi proizvodi budu iz dragačevskog kraja. Meso kupuju od lokalnog mesara, a povrće od lokalnog meštana dragačevskog kraja - rekla je Danka.
Priprema je krajnje jednostavna, i dovljno je oko pet minuta da sve bude toplo i svervirano, osim pravih dmaćih masnih specijaliteta u Dankinim konzervama mogu s enaći veganska i posna jela.
- Ovo je hrana koju spremaju naše mame i bake tako da ovaj dragačevski kupus ništa se ne ralikuje od onog koji bi probali na Saboru trubača u Guči ili bilo gde drugde. Za samo sevriranje konzerve potrebno je nekih pet minuta, stavi se u hladnu vodu i kada proključa ohladi se i spremna za konzumiranje i to jelo će biti kao da ste ga skuvali u šerpi - izjavila je Jovana Stojanović, tehnolog.
Ipak da bi se došlo do ovakvih rezultata bilo je potrebno vreme jer su ovi vredni i zanimljivi ljudi bili rešeni da kvalitet bude prioritet.
- Bilo je potrebno mnogo analiza i provera do toga koliko ga i kada treba kuvati na koliko stepeni. Imali smo problem, niko ovakav vid hrane ne sprema u Srbiji i regionu jer je sve prešlo u industrijsku proizvodnju i to je naša razlika. Svako naše pripremanje hrane kreće seckanjem luka, zapeče se povrće, ništa od aditiva ne koristimo - dodao je Predrag Jovanović.