OGLASILA SE STRUKA Dilema je rešena: Otkriveno koliko DUGO možemo da čuvamo jaja nakon Vaskrsa
Dr Veroslava Stanković odgovorila je na pitanje koje mnogi postavljaju tokom vaskršnjih praznika i otkrila koliko bi jaja dugo mogla da stoje, a da se ne pokvare.
Dešava se da pojedini domaćini i domaćice ranije kupuju jaja za Vaskrs, kako zbog nestašice, tako i zbog poskupljenja. Postavlja se pitanje koliko gugo mogu jaja da stoje, a da se ne pokvare.
Specijalista hIgijene ishrane zdravih i bolesnih ljudi dr Veroslava Stanković za Prva TV otkrila je pre svega važno gde i od koga kupujemo, kao i koliko su sveža.
- Ako su tvrdokuvana, a znamo da jesu, to je Uskrs i prvo se jaja kuvaju pa zatim još jednom u prirodnim bojama kako bismo ih ofarbali, znači tvrdo kuvana jaja možemo da čuvamo do 10-ak dana - istakla je dr Stanković i dodala da posle toga moraju da se bace i ne smeju da se upotrebljavaju za različite salate.
- Ovde govorimo o jajima čije ljuska nije pukla. Takva jaja mogu da se u toku dana čuvaju na nižim temperaturama, u frižiderima, na maksimalnoj temperaturi do 8 stepeni ukoliko se radi u nekim podrumskim prostorijama - objasnila je dr Veroslava Stanković.
Ona se osvrnula i na uskršnju trpezu i dodala da treba da budemo umereni. Kada je reč o jajima, dr Stanković ističe da ne moramo stalno da jedemo cela jaja.
- Možemo da pojedemo 10-ak jaja ali samo belance - rekla je za kraj.
Izvor: Srbija Danas/Prva.rs