ОГЛАСИЛА СЕ СТРУКА Дилема је решена: Откривено колико ДУГО можемо да чувамо јаја након Васкрса
Др Верослава Станковић одговорила је на питање које многи постављају током васкршњих празника и открила колико би јаја дуго могла да стоје, а да се не покваре.
Дешава се да поједини домаћини и домаћице раније купују јаја за Васкрс, како због несташице, тако и због поскупљења. Поставља се питање колико гуго могу јаја да стоје, а да се не покваре.
Специјалиста хИгијене исхране здравих и болесних људи др Верослава Станковић за Прва ТВ открила је пре свега важно где и од кога купујемо, као и колико су свежа.
- Ако су тврдокувана, а знамо да јесу, то је Ускрс и прво се јаја кувају па затим још једном у природним бојама како бисмо их офарбали, значи тврдо кувана јаја можемо да чувамо до 10-ак дана - истакла је др Станковић и додала да после тога морају да се баце и не смеју да се употребљавају за различите салате.
- Овде говоримо о јајима чије љуска није пукла. Таква јаја могу да се у току дана чувају на нижим температурама, у фрижидерима, на максималној температури до 8 степени уколико се ради у неким подрумским просторијама - објаснила је др Верослава Станковић.
Она се осврнула и на ускршњу трпезу и додала да треба да будемо умерени. Када је реч о јајима, др Станковић истиче да не морамо стално да једемо цела јаја.
- Можемо да поједемо 10-ак јаја али само беланце - рекла је за крај.
Извор: Србија Данас/Prva.rs