KOLIKO JE ŠTETNO DA NA VISOKIM TEMPERATURAMA "OMASTIMO PRSTIĆE" Dr Jeremić o posledicama koje izaziva masna hrana
Pravilna ishrana leti trebalo bi da bude uravnotežena i mediteranska. Ali doktorka kaže da pečenje nije zabranjeno ni po vrućini, sve dok ispoštujete jedan uslov
Doktorka Ana Jeremić iz Doma zdravlja Voždovac pričala je u Jutarnjem programu o pravilnoj ishrani leti.
SJAJNE VESTI ZA SRBIJU! Na Torlak stiže supstanca za proizvodnju vakcine Sputnjik V - količina dovoljna za 250.000 doza
TO SU KOMPLEKSI, ŽELJNI SU DOKAZIVANJA! Tinejdžeri u Srbiji gube život zbog gluposti, šta ih odaje da su loši plivači
NAŠI HIRURZI PREVAZILAZE SAMI SEBE - PRAVI UMETNICI! Od lopatice napravili čoveku čitavu vilicu
Uopšteno, nutricionisti kažu da bi trebalo i kod kuće, i na putu jesti srodnu hranu, dakle ono na šta smo navikli u svom podneblju. Preporuka zdrave ishrane jeste mediteranski jelovnik.
- Sadrži mnogo voća i povrća i bliska je našoj, ako želimo da sačuvamo zdravlje, da nemamo visoke masnoće ili holesterol, trebalo bi tako da jedemo. Kada jedemo pečeno meso, skače pritisak, unosimo mnogo soli, moramo biti umereni. Umetnost ishrane se svede na umerenost i raznovrsnost namirnica. Kada je jako vruće, kada imamo spoljne temperature koje su previsoke, često i nemamo apetit. I ako unesemo veću količinu hrane, sada su i svadbe i druge proslave, postoji prilika da se prejedemo i teško će nam pasti. Bićemo pospani i tromi, bez energije, čak i sutradan - upozorila je ona.
Hranu treba rasporediti na barem tri, četiri obroka, najbolje bi bilo da odmah jedete čim ustanete.
- Što kraći period neka bude između buđenja i prvog zalogaja, naš organizam troši rezerve dok spavamo i ujutru je i mozak gladan, zato je važno ne preskočiti doručak. Pojedite ovsenu kašu sa voćem, pa to je idealno, voće ima proste šećere koji se lako koriste, brzo stižu u krvotok i donose energiju. Užinajte sveže povrće, šargerapu ili nešto drugo, pa humus koji ima vitamine i minerale, sadrži i protein - rekla je ona.
Na pitanje voditelja Predraga Sarape o "prasencetu", na koje su Srbi navikli čak i po vrućini, ovako je odgovorila.
- Proteini izgrađuju organizam, omogućavaju izgradnju mišića. Može prasence sve dok je umereno, ali je bolje kuvana teletina s povrćem ili sosom - rekla je ona.