КОЛИКО ЈЕ ШТЕТНО ДА НА ВИСОКИМ ТЕМПЕРАТУРАМА "ОМАСТИМО ПРСТИЋЕ" Др Јеремић о последицама које изазива масна храна
Правилна исхрана лети требало би да буде уравнотежена и медитеранска. Али докторка каже да печење није забрањено ни по врућини, све док испоштујете један услов
Докторка Ана Јеремић из Дома здравља Вождовац причала је у Јутарњем програму о правилној исхрани лети.
СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА СРБИЈУ! На Торлак стиже супстанца за производњу вакцине Спутњик В - количина довољна за 250.000 доза
ТО СУ КОМПЛЕКСИ, ЖЕЉНИ СУ ДОКАЗИВАЊА! Тинејџери у Србији губе живот због глупости, шта их одаје да су лоши пливачи
НАШИ ХИРУРЗИ ПРЕВАЗИЛАЗЕ САМИ СЕБЕ - ПРАВИ УМЕТНИЦИ! Од лопатице направили човеку читаву вилицу
Уопштено, нутриционисти кажу да би требало и код куће, и на путу јести сродну храну, дакле оно на шта смо навикли у свом поднебљу. Препорука здраве исхране јесте медитерански јеловник.
- Садржи много воћа и поврћа и блиска је нашој, ако желимо да сачувамо здравље, да немамо високе масноће или холестерол, требало би тако да једемо. Када једемо печено месо, скаче притисак, уносимо много соли, морамо бити умерени. Уметност исхране се сведе на умереност и разноврсност намирница. Када је јако вруће, када имамо спољне температуре које су превисоке, често и немамо апетит. И ако унесемо већу количину хране, сада су и свадбе и друге прославе, постоји прилика да се преједемо и тешко ће нам пасти. Бићемо поспани и троми, без енергије, чак и сутрадан - упозорила је она.
Храну треба распоредити на барем три, четири оброка, најбоље би било да одмах једете чим устанете.
- Што краћи период нека буде између буђења и првог залогаја, наш организам троши резерве док спавамо и ујутру је и мозак гладан, зато је важно не прескочити доручак. Поједите овсену кашу са воћем, па то је идеално, воће има просте шећере који се лако користе, брзо стижу у крвоток и доносе енергију. Ужинајте свеже поврће, шаргерапу или нешто друго, па хумус који има витамине и минерале, садржи и протеин - рекла је она.
На питање водитеља Предрага Сарапе о "прасенцету", на које су Срби навикли чак и по врућини, овако је одговорила.
- Протеини изграђују организам, омогућавају изградњу мишића. Може прасенце све док је умерено, али је боље кувана телетина с поврћем или сосом - рекла је она.