ALARMANTNO STANJE ILI LAŽNA UZBUNA? Dr Perišić upozorio na simptome koji ukazuju na infarkt
Doktori Vojislav Perišić i Nada Macura uživo komentarisali bol u grudima.
Bol u grudima posle jela može biti znak da smo se prejeli, ali može upozoravati i na probleme sa srcem. Kako razlikovati želudačni bol od srčanog, u Jutarnjem programu Prve objasnili su doktorka Nada Macura, kardiolog, i gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić.
OD SUTRA NA SVIM PUNKTOVIMA BEZ ZAKAZIVANJA TRI VAKCINE! Nakon Fajzera i Sputnjika, još jedno cepivo možete primiti van termina
BEOGRAD LEŽI NA BOMBAMA: Jedna najpoznatija i dalje je zakopana na Zvezdari, a teška čak 900 kilograma
BEOGRAD LEŽI NA BOMBAMA: Jedna najpoznatija i dalje je zakopana na Zvezdari, a teška čak 900 kilograma
Profesor Perišić je najpre objasnio veliku grešku koja ubija vitamine u povrću, posebno vitamin C.
Kome da se obratimo ako osetimo bol u grudima posle ručka?
- Ja bih rekla da želudac može nekada da imitira srčani bol, i često mlađi muškarci, koji su možda bili u kafani, previše jeli ili pili vino, osetiće takav bol i pomisliće da je od toga. Donja površina srca može da imitira želudačni, jak bol, čak praćen povraćanjem. Ali je blaži infarkt kada se dobije u donjoj površini srca, umesto gornjoj. Infarkt daje osećaj bliske smrti, jak bol i preznojavanje. Bol kreće od želuca i ide na gore, pacijenti koji se prejedu, posebno tokom praznika da pripazimo, da ne pretovarujemo želudac tokom dana - rekla je ona.
- Zapazio sam u poslednje vreme, dramatična je situacija sa iznenadnim bolovima u grudnom košu. Stravičan, jak, bol, kod osobe koja je do tada bila potpuno zdrava, bez alergije, roditelji adolescente dovode sa tim simptomima. Uradimo EKG, nema ništa, a mi nađemo zaglavljen komad hrane u organizmu! Alergija sluznice jednjaka, čudno zvuči, nema proliva, povraćanja, a leči se lekovima - rekao je profesor Perišić.
- Između profesora i mene postoji jedno akutno oboljenje, trbušna aneurizma koja se odmah hirurški rešava. To je bolest koja ne daje anomalije na EKG-u, nema osobitosti, imala sam mladog pacijenta koji je odmah morao na operaciju zbog toga - rekla je dr Macura.
Ona je rekla i da je svesna toga da se loša hrana često naziva "bolničkom", i da često gledamo fotografije obroka datih čak i porodiljama, ali je podvukla da je umerena ishrana bez previše začina ključna za oporavak organizma.
- Kažu, bolnička hrana je loša, ali to je za njihovo dobro, tamo postoji nutricionista koji određuje šta je pacijentima najpogodnije - rekla je ona.