АЛАРМАНТНО СТАЊЕ ИЛИ ЛАЖНА УЗБУНА? Др Перишић упозорио на симптоме који указују на инфаркт
Доктори Војислав Перишић и Нада Мацура уживо коментарисали бол у грудима.
Бол у грудима после јела може бити знак да смо се прејели, али може упозоравати и на проблеме са срцем. Како разликовати желудачни бол од срчаног, у Јутарњем програму Прве објаснили су докторка Нада Мацура, кардиолог, и гастроентеролог проф. др Војислав Перишић.
ОД СУТРА НА СВИМ ПУНКТОВИМА БЕЗ ЗАКАЗИВАЊА ТРИ ВАКЦИНЕ! Након Фајзера и Спутњика, још једно цепиво можете примити ван термина
БЕОГРАД ЛЕЖИ НА БОМБАМА: Једна најпознатија и даље је закопана на Звездари, а тешка чак 900 килограма
БЕОГРАД ЛЕЖИ НА БОМБАМА: Једна најпознатија и даље је закопана на Звездари, а тешка чак 900 килограма
Професор Перишић је најпре објаснио велику грешку која убија витамине у поврћу, посебно витамин Ц.
Коме да се обратимо ако осетимо бол у грудима после ручка?
- Ја бих рекла да желудац може некада да имитира срчани бол, и често млађи мушкарци, који су можда били у кафани, превише јели или пили вино, осетиће такав бол и помислиће да је од тога. Доња површина срца може да имитира желудачни, јак бол, чак праћен повраћањем. Али је блажи инфаркт када се добије у доњој површини срца, уместо горњој. Инфаркт даје осећај блиске смрти, јак бол и презнојавање. Бол креће од желуца и иде на горе, пацијенти који се преједу, посебно током празника да припазимо, да не претоварујемо желудац током дана - рекла је она.
- Запазио сам у последње време, драматична је ситуација са изненадним боловима у грудном кошу. Стравичан, јак, бол, код особе која је до тада била потпуно здрава, без алергије, родитељи адолесценте доводе са тим симптомима. Урадимо ЕКГ, нема ништа, а ми нађемо заглављен комад хране у организму! Алергија слузнице једњака, чудно звучи, нема пролива, повраћања, а лечи се лековима - рекао је професор Перишић.
- Између професора и мене постоји једно акутно обољење, трбушна анеуризма која се одмах хируршки решава. То је болест која не даје аномалије на ЕКГ-у, нема особитости, имала сам младог пацијента који је одмах морао на операцију због тога - рекла је др Мацура.
Она је рекла и да је свесна тога да се лоша храна често назива "болничком", и да често гледамо фотографије оброка датих чак и породиљама, али је подвукла да је умерена исхрана без превише зачина кључна за опоравак организма.
- Кажу, болничка храна је лоша, али то је за њихово добро, тамо постоји нутрициониста који одређује шта је пацијентима најпогодније - рекла је она.