JEDITE OVU NAMIRNICU TRI PUTA NEDELJNO I ZABORAVITE NA PROBIOTIKE! Mnogi Srbi bez ovoga ne mogu ni da zamisle zimu
Kiseli kupus bi trebalo jesti ovoliko puta nedeljno, time unosimo dovoljno dobrih bakterija da nam kupovni suplement probiotik ni ne treba
Kiseli kupus može da zameni probiotik, složili su se u emisiji "Uranak" televizije K1 profesor doktor Vojislav Perišić i nutricionistkinja Branka Mirković.
EVO POD KOJIM USLOVIMA MOŽETE DA PUTUJETE ZA PRAZNIKE! Gde je moguće putovati bez karantina... a gde sve ne možemo, OVO JE LISTA SVIH ZEMALJA
OGLASIO SE MUP SRBIJE: Otkrili da li postoji opasnost od izlivanja reka - nivo pripravnosti podignut
SRPSKI LEKARI ZLATA VREDNI! Doktori u KBC Bežanijska kosa povezali kovid pacijenta na VEŠTAČKA PLUĆA
Kiseli kupus jedna je od retkih namirnica koje su bolje i zdravije ukiseljene, a dvoje stručnjaka za zdravu ishranu objasnili su i zašto. Gastroenterolog Perišić ranije je objasnio i koja greška u pripremi "ubija" najzdravije u kiselom kupusu.
- Kiseli kupus je obavezan, pravi je izvor vitamina C, on sam po sebi ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje - rekao je doktor Voja.
- To je jedina namirnica koja je bolja kisela, nego sveža, ima veće nutritivne vrednosti. Zato zimi kiseli kupus obavezno, samo moramo da pazimo da ne istruli, vrenje moramo preseći. I naravno rasol - rekla je Mirkovićeva.