Kako se ide na krsnu slavu i proslave? Običaje obavezno ispoštujte, a bez OVOGA ne idite ljudima u kuću
Zna se da na slave i druge proslave ne valja ići praznih ruku, ali poklon ne mora da bude veliki i skup. Važno je da je odabran sa pažnjom i ljubavlju, a najbolje je da bude i koristan.
Zimske čarolije su već počele i sada je pravo vreme za druženje sa bliskim ljudima u toplim domovima uz razgovor i vruće napitke. Praznici su ti koji nas okupljaju čak i kada nemamo vremena. Iako u Srbiji praznika ima pregršt, ovi tokom zismkih dana su nekako najtopliji jer pored vatre iz peći, greje nas i bliskost dragih ljudi.
Osim Nove godine i Božića, mnogi se raduju slavama, viševekovnoj tradiciji karakterističnoj za Srbe. Slavu slave i stari i mladi, na selima i u gradovima, uz neke običaje kojih se svi pridržavaju, ali i neke koji se razlikuju od mesta do mesta. Slavu nasleđuju potomci od predaka i ona ima veliki duhovni značaj za srpski narod. Na slave se, kaže se, ne zovu gosti, ali se oni svakako očekuju i toplo dočekuju.
Poklon može da sadrži razne stvari, ali sigurno nećete pogrešiti sa onim dobro proverenim pakovanjem – buket cveća, poneki slatkiš, piće i nezaobilazno pakovanje sveže domaće kafe, čiji miris i ukus uvek ljudima izmame osmeh na lice. Oni se tradicionalno donose upakovani u ukrasne papire, lepe kese jarkih veselih boja, a još ako imaju i vezanu mašnicu, to će pokazati domaćinima da su gosti poklon zaista predali od srca.
Što se tiče slava, običaji variraju od mesta do mesta, pa čak i od doma do doma, ali ono što se na njima uvak podrazumeva jeste služenje kuvanog žita, vina i slavskog kolača nakon čega se gosti nude kafom ili nekim drugim pićem. Zatim sledi obrok koji se sastoji od više vrsta predjela, glavnog jela i deserta, a svi oni su ili posni ili mrsni, u zavisnosti od toga pada li slava u vreme velikog posta, odnosno sredom ili petkom kada pravoslavni hrišćani inače poste. Na kraju obilne večere, gostima se ponovo servira domaća kafa kako bi ugođaj bio potpun.
Bogata večera takođe se očekuje i na proslavama i dočecima Nove godine, na kojima je neizostavan glavni ukras svakog doma okićena jelka, ispod koje se ostavljaju pokloni. Ne treba zaboraviti da se kod nas Nova godina čeka i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru, pa tako imamo dva lepa povoda za slavlje i darivanje. Praznična druženja često prati i vesela muzika.
Ipak, ono što je najbitnije na ovakvim okupljanjima jesu topli razgovori o svemu i svačemu i zabava uz ljude koje volite. Zato je najbolje nakon obroka skuvati svežu domaću kafu čiji miris budi lepa sećanja, jača osećaj bliskosti i poziva na šalu, deljenje starih uspomena i stvaranje novih. Šoljica prave domaće kafe gotovo je sinonim za topao razgovor sa bližnjima i povod da se prodube stare veze ili možda započnu neke nove, sasvim posebne. Kafa je uvek savršen povod da se ugrejete u zimskim danima u društvu bliskih osoba, a uz nju će i svaki praznik biti još lepši.
Poziv na šoljicu kafe oduvek je bio i najbolji “izgovor” da nekog vidite, pa ga iskoristite u ovim hladnim danima i pozovite osobu koja vam nedostaje, pristavite domaću kafu i sačekajte da vas njen miris i ukus odvuče u tople razgovore kojih ste se uželeli.
SMEHOTRES NA PUMPI: Devojka je uporno pokušavala da natoči gorivo u TESLU - a onda je došao i pumpadžija