Како се иде на крсну славу и прославе? Обичаје обавезно испоштујте, а без ОВОГА не идите људима у кућу
Зна се да на славе и друге прославе не ваља ићи празних руку, али поклон не мора да буде велики и скуп. Важно је да је одабран са пажњом и љубављу, а најбоље је да буде и користан.
Зимске чаролије су већ почеле и сада је право време за дружење са блиским људима у топлим домовима уз разговор и вруће напитке. Празници су ти који нас окупљају чак и када немамо времена. Иако у Србији празника има прегршт, ови током зисмких дана су некако најтоплији јер поред ватре из пећи, греје нас и блискост драгих људи.
Осим Нове године и Божића, многи се радују славама, вишевековној традицији карактеристичној за Србе. Славу славе и стари и млади, на селима и у градовима, уз неке обичаје којих се сви придржавају, али и неке који се разликују од места до места. Славу наслеђују потомци од предака и она има велики духовни значај за српски народ. На славе се, каже се, не зову гости, али се они свакако очекују и топло дочекују.
Поклон може да садржи разне ствари, али сигурно нећете погрешити са оним добро провереним паковањем – букет цвећа, понеки слаткиш, пиће и незаобилазно паковање свеже домаће кафе, чији мирис и укус увек људима измаме осмех на лице. Они се традиционално доносе упаковани у украсне папире, лепе кесе јарких веселих боја, а још ако имају и везану машницу, то ће показати домаћинима да су гости поклон заиста предали од срца.
Што се тиче слава, обичаји варирају од места до места, па чак и од дома до дома, али оно што се на њима увак подразумева јесте служење куваног жита, вина и славског колача након чега се гости нуде кафом или неким другим пићем. Затим следи оброк који се састоји од више врста предјела, главног јела и десерта, а сви они су или посни или мрсни, у зависности од тога пада ли слава у време великог поста, односно средом или петком када православни хришћани иначе посте. На крају обилне вечере, гостима се поново сервира домаћа кафа како би угођај био потпун.
Богата вечера такође се очекује и на прославама и дочецима Нове године, на којима је неизоставан главни украс сваког дома окићена јелка, испод које се остављају поклони. Не треба заборавити да се код нас Нова година чека и по грегоријанском и по јулијанском календару, па тако имамо два лепа повода за славље и даривање. Празнична дружења често прати и весела музика.
Ипак, оно што је најбитније на оваквим окупљањима јесу топли разговори о свему и свачему и забава уз људе које волите. Зато је најбоље након оброка скувати свежу домаћу кафу чији мирис буди лепа сећања, јача осећај блискости и позива на шалу, дељење старих успомена и стварање нових. Шољица праве домаће кафе готово је синоним за топао разговор са ближњима и повод да се продубе старе везе или можда започну неке нове, сасвим посебне. Кафа је увек савршен повод да се угрејете у зимским данима у друштву блиских особа, а уз њу ће и сваки празник бити још лепши.
Позив на шољицу кафе одувек је био и најбољи “изговор” да неког видите, па га искористите у овим хладним данима и позовите особу која вам недостаје, приставите домаћу кафу и сачекајте да вас њен мирис и укус одвуче у топле разговоре којих сте се ужелели.
СМЕХОТРЕС НА ПУМПИ: Девојка је упорно покушавала да наточи гориво у ТЕСЛУ - а онда је дошао и пумпаџија