LESKOVČANIN KUVA ZA KOSMONAUTE: Momčilo je izabran među 40 svetskih kulinara koji će spremati hranu za Nasine astronaute
Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno predstaviti gastronomiju, kulturu i istoriju svojih zemalja.
Leskovački kuvar Momčilo Conić dobio je poziv Evropske svemirske asocijacije i organizacije "Big City Space Club Kitchen" da narednog meseca bude deo svetskog spektakla. Kuvari iz celog sveta biće povezani sa svemirskom stanicom u kojoj su već tri meseca jedan nemački i tri Nasina kosmonauta. Najbolji svetski kuvari kuvaće isto jelo i istovremeno predstaviti gastronomiju, kulturu i istoriju svojih zemalja.
"TO JE NEMOGUĆE!" Oglasila se kompanija koja je proizvela telefon Mateja Periša! Evo šta su imali da kažu o NOVOJ MISTERIJI!
HITNO SE OGLASIO MATEJEV OTAC: Evo šta kaže po pitanju manekenke koja je objavila da je videla Periša (FOTO)
BLAGI PORAST OBOLELIH OD KORONE NA JUGU SRBIJE: 631 osoba pozitivna, dok je 65 preminulo
- Pozdrav ljudima na zemlji, spreman sam da započnem najveću avanturu s hranom, zajedno s vama - obraća se Matijas Majer, astronaut Evropske svemirske agencije.
Zajedno sa Matijasom u avanturu kreće i Momčilo Conić. Kraj svetskog stola naći će se sa 40 najboljih kuvara u svetu po izboru Đorđa Dijane, Mišlenovog kuvara sa tri zvezdice. Počele su pripreme za 19. mart.
- Kokos, anis, đumbir, limeta i teletina sa lukom - nabraja Momčilo Conić, kuvar i profesor gastronomije.
Rečju Rendang poznato indonežansko jelo, Matijasovo omiljeno koje će se u istom trenutku spremati na svim kontinentima.
- Prvi put se radi ovakav jedan spektakl, a cilj je da se promoviše kulturno-istorijsko nasleđe jedne zemlje, jednog regiona, Uneskovih spomenika šta raspolaže ta zemlja, gastronomiju na prvom mestu, zabavu i muziku - kaže Momčilo Conić.
Promocija srpske kuhinje, kulture i istorije kreće od Hrama Svetog Save, preko Subotice i Vranja do Leskovca, srpskog gastronomskog centra. Nastavlja se putujućim karavanom.
- Gde možemo spremiti dobru mućkalicu, dobar roštilj, našu tradicionalnu srpsku sarmu, gibanicu i dovesti sve ljude u Srbiju da vide šta je to što oni nemaju - kaže Momčilo Conić.
Kulinarskom scenom suvereno vlada godinama. Uz studente na akademiji Južna Srbija koji su ponos brojnih međunarodnih takmičenja i radom u prestižnim srpkim restoranima i hotelima zaslužio je ovu čast.
- Malo šokiran izborom da to budem baš ja, ispred Srbije i Balkana i jedna velika odgovornost - navodi Momčilo Conić.
Indonežanska kuhinja je izazov. Istraživanje različitih aroma, spojeva slatko-slano-kiselih ukusa sada je prioritet kako bi na najbolji način predstavio sebe, svoje studente i zemlju. Projekat spajanja različitih kuhinja sa svemirom koji organizuje "Big City Space Club Kitchen" u direktnom prenosu svetskih medija i brojnih društvenih mreža.