ЛЕСКОВЧАНИН КУВА ЗА КОСМОНАУТЕ: Момчило је изабран међу 40 светских кулинара који ће спремати храну за Насине астронауте
Најбољи светски кувари куваће исто јело и истовремено представити гастрономију, културу и историју својих земаља.
Лесковачки кувар Момчило Цонић добио је позив Европске свемирске асоцијације и организације "Биг City Space Цлуб Kitchen" да наредног месеца буде део светског спектакла. Кувари из целог света биће повезани са свемирском станицом у којој су већ три месеца један немачки и три Насина космонаута. Најбољи светски кувари куваће исто јело и истовремено представити гастрономију, културу и историју својих земаља.
"ТО ЈЕ НЕМОГУЋЕ!" Огласила се компанија која је произвела телефон Матеја Периша! Ево шта су имали да кажу о НОВОЈ МИСТЕРИЈИ!
ХИТНО СЕ ОГЛАСИО МАТЕЈЕВ ОТАЦ: Ево шта каже по питању манекенке која је објавила да је видела Периша (ФОТО)
БЛАГИ ПОРАСТ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ НА ЈУГУ СРБИЈЕ: 631 особа позитивна, док је 65 преминуло
- Поздрав људима на земљи, спреман сам да започнем највећу авантуру с храном, заједно с вама - обраћа се Матијас Мајер, астронаут Европске свемирске агенције.
Заједно са Матијасом у авантуру креће и Момчило Цонић. Крај светског стола наћи ће се са 40 најбољих кувара у свету по избору Ђорђа Дијане, Мишленовог кувара са три звездице. Почеле су припреме за 19. март.
- Кокос, анис, ђумбир, лимета и телетина са луком - набраја Момчило Цонић, кувар и професор гастрономије.
Речју Ренданг познато индонежанско јело, Матијасово омиљено које ће се у истом тренутку спремати на свим континентима.
- Први пут се ради овакав један спектакл, а циљ је да се промовише културно-историјско наслеђе једне земље, једног региона, Унескових споменика шта располаже та земља, гастрономију на првом месту, забаву и музику - каже Момчило Цонић.
Промоција српске кухиње, културе и историје креће од Храма Светог Саве, преко Суботице и Врања до Лесковца, српског гастрономског центра. Наставља се путујућим караваном.
- Где можемо спремити добру мућкалицу, добар роштиљ, нашу традиционалну српску сарму, гибаницу и довести све људе у Србију да виде шта је то што они немају - каже Момчило Цонић.
Кулинарском сценом суверено влада годинама. Уз студенте на академији Јужна Србија који су понос бројних међународних такмичења и радом у престижним српким ресторанима и хотелима заслужио је ову част.
- Мало шокиран избором да то будем баш ја, испред Србије и Балкана и једна велика одговорност - наводи Момчило Цонић.
Индонежанска кухиња је изазов. Истраживање различитих арома, спојева слатко-слано-киселих укуса сада је приоритет како би на најбољи начин представио себе, своје студенте и земљу. Пројекат спајања различитих кухиња са свемиром који организује "Биг City Space Цлуб Kitchen" у директном преносу светских медија и бројних друштвених мрежа.