VAŽNO UPOZORENJE STRUČNJAKA: U plastičnim posudama od sladoleda ne držite hranu, a ovo posuđe odmah bacite ako se ogrebe
Profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta doktorka Ljubinka Rajaković otkrila nam je opasnost čuvanja hrane u plastičnim posudama, naročito onim od sladoleda, ali i koje sudove moramo odmah da bacimo ako se ogrebe!
Rajaković je posebno naglasila i u čemu se kuva, a u čemu hrana čuva u frižideru.
DANAS POČINJE VASKRŠNJI POST: Ako se spremate za SVETU TAJNU ova pravila OBAVEZNO morate da poštujete
SUNCE NAS OGREJALO! Danas i do 20 stepeni, ali lepo vreme neće dugo trajati
RODITELJI, UPOZORENJE! Nemojte deci kupovati ove lutke, jer sadrže kancerogene materije (VIDEO)
Vatrostalno staklo je najzdravije posuđe, jer staklo ne otpušta nijednu štetnu materiju, a nezgodno je to što ne trpi temperaturne šokove iliti velike promene temperature.
- Sledeće posle njega je keramika od prirodne gline, odnosno zemljane posude. Isto tako je osetljivo na temperaturni šok i mora se recimo staviti u umerenu temperaturu, ne pere se u mašini - otkriva doktorka Rajaković.
Posuđe od emajla je staklena masa koja je zatopljena i vrlo je pogodna za kuvanje, zdrava, čvrsta, može da se pere u mašini, a jedino ne sme u mikrotalasnu. Može se preporučiti za svaku hranu.
- Ako se pojavi bilo kakvo oštećenje ili se skine zaštitni sloj pa se pojave crne flekice odmah ga morate baciti. Ma koliko vam prirasla za srce i ma koliko ne voleli da bacate stvari u ovom slučaju to morate uraditi. Emajl je zaštitna obloga i što ima više slojeva to je kvalitetnije posuđe. Ukoliko skinete te slojeve dolazite do metala, gvožđa, a to vam nikako ne treba u organizmu na ovaj način - kaže Rajaković.
Sledeća grupa je posuđe od inoksa. To je elegantan materijal i brzo provodi toplotu, a ima debelo dno što znači da nema zagorevanja. Kada korisite ovakvo posuđe, želimo da sprečimo ili smanjimo emisiju teških materijala - olovo, hrom, nikl, bakar, kadmijum itd. Svega pomalo od nabrojanih materijala ima pomalo u posuđu od inoksa.
- Ono što je važno jeste da sud stavimo na hladnu ringlu i postepeno povećavamo temperaturu. Šesticu zaboravite, iako svi uglavnom žurimo, ali time napravimo više štete nego koristi. Nikako ih ne perite sa abrazivnim sredstvima, samo zagrejati malo na ringli sa deterdžentom i to je to. Postoji jedna uzrečica koja kaže: "u inoksu kuvaj, u emajlu čuvaj". Nikako ostaviti u inoksu jer se time prenose teške metali - upozorava Rajaković.
Teflonsko posuđe se pravi od aluminijuma, zato je tako i lagano. Što su teški metali kod inoksa, ovde pričamo o aminima, fenoli, ftalati. Recimo kada se ispituje teflonsko posuđe ne treba da ima ova jedinjenja, a ako ih ima onda moraju biti u tragovima. Oni su veoma štetni i ograničenja su još veća. Ako stavite prazan sud na visoku temperaturu, to može oštetiti. Takođe se ne preporučuje pratiti u mašini. Ukoliko imate bilo kakva oštećenja, viljuškom, nožem ili bilo kakva oštećenja, ljuspice telfona mogu dospeti u hranu.
Proizvođač tvrdi da je ta masa toliko otporna da ona neće ni u organizmu da reaguje, ali bolje je ne rizikovati. Svi ti premazi nisu razgradivi. Važno je da nema oznaku PFOA, to je onda dobar premaz, odnosno treba da piše na sudu PFOA free, jer je to jedinjenje kancerogeno.
Silikonske modle
Stabilne su do 220 stepeni, fleksibilno je i veoma je popularno.
Međutim, mora se strogo pridržavati uputstva, nikako ne peći na višim temperaturama od preporučenih.
Što se tiče šolja i tanjira, keramika je prirodni materijal i zdrav je. Porcelan takođe, pečen je na visokoj temperaturi i tako je zdrav. Ako se pojave neka oštećenja, to nije štetno.
Što se tiče plastike, obavezno pogledajte oznaku. Svaka od njih ima određeni broj - 2, 4 i 5 je dobra.
Bisfenol A je vrlo neprijatna supstanca, ta jedinjenja su zamena za hormone, sintetički estrogen.
Ako ga unesete oni naprave dar-mar u organizmu i utiču na gojaznost, sterilitet i nervni sistem.
Svi grešimo i kod flašica za vodu. Proizvođač se tu ogradio i rekao jednokratna upotreba i to poštujte.
Plastične posude od sladoleda obično operemo i onda u njih stavimo hranu, ali to se ne preporučuje. To su plastične posude za jednokratnu upotrebu. Jedino je bezbedno upotrebiti plastiku koja ima oznaku BPA FREE, ali su one malo skuplje.
- Ako je plastična posuda oštećena od noža ili viljuške iste sekunde je bacite! Nikako je ne treba čuvati u tom slučaju jer te ljuspice mogu da dospeju u organizam. Još jedna važna stvar. Ta plastika je rastvorna u alkoholu i ne preporučujem nikako alkohol u plastici. Samo staklo - kaže profesorka Rajaković.
JUG SRBIJE NA UDARU! Grupe migranata iz Turske non-stop pristižu, a nekoliko stotina njih se već krije u šumama
Stigli rezultati PACIJENTA IZ KRALJEVA: Otkriveno da li IMA KORONAVIRUS
Došao iz Italije sa temperaturom? Kraljevčanin SMEŠTEN U KARANTIN zbog sumnje da je ZARAŽEN KORONAVIRUSOM
"Stavi lutku da ne dođe još jedna smrt" Na jugu Srbije imaju neobičan običaj ako im zaredom umru dva srodnika
VANDALIZAM U CENTRU BEOGRADA: Napadnut Prajd info centar, reagovao zaštitnik građana (VIDEO)