PRAZAN PAPIR I MASTAN BRK: U gradu na Đetinji tradicija od koje "curi voda na usta" ne izlazi iz mode
Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da završi u Ginisovoj knjizi rekorda.
Grad na Đetinji je mesto na kom već decenijama unazad caruju kalorije. Većina žitelja ovog kraja za doručak jede nadaleko čuvenu zapečenu lepinju sa domaćim masnim dodacima, koja je poznatija kao - komplet lepinja. I koliko god se približavali savremenim gastronomskim trendovima, tradicija ovde ne izlazi iz mode, pa pekari imaju pune ruke posla.
Med tri najveća proizvođača u Srbiji lošeg kvaliteta? Veterinarska inspekcija povlači nekvalitetne proizvode
NAŠA SRBIJA! Ove zanimljivosti o zemlji u kojoj ste rođeni sigurno niste znali
PROLEĆE ZAKUCALO NA VRATA: Sunčan i topao dan pred nama, promena vremena krajem nedelje
- Ostali smo verni recepturi naših predaka. U lepinju stavljamo jaje, domaći kajmak i sve to umućkamo i stavimo u specijalnu furunu da se zapeče. Po želji mušterija dodajemo pretop, takozvanu mocu. Koriste se naši domaći proizvodi, jer ništa nije ukusnije od toga. Za komplet lepinju, pored ovih domaćih uvek imamo i zaintersovane goste sa strane, jer kako doći u Užice, a da je ne probate - rekla je iskusna domaćica Rada Jovičić koja ni sama ne može da izbroji koliko je do sad ovih kalorijskih bombi napravila.
Komplet lepinja jede se prstima, obično prvo poklopac koji se može umakati u sredinu sa pretopom, koliko i kako ko voli. Prazan papir i mastan brk govore da je ovo vanvremenski specijalitet i nešto po čemu se Užice i Užičani prepoznaju.
- Najvažnije je da bude žuta i mekana. Gotova, sočna i mirisna komplet lepinja obavezno se služi uz domaći jogurt ili kiselo mleko - naglašava Rada.
Ovaj lokalni specijalitet pre dve godine mogao je i da završi u Ginisovoj knjizi rekorda, jer su domišljati pekari odlučili da naprave lepinju prečnika preko jedan metar, tešku 15 kilograma u koju je otišlo preko stotinu jaja. Ni to Užičanima nije bilo mnogo, jer je čak i tolika, tada "pukla" za nepunih sat vremena.